Internet of Things: Da li budućnost pripada mašinama?

Danas mnogi uređaji čak međusobno komuniciraju putem interneta, i sa i bez ljudske kontrole. Ovi uređaji čine mrežu pod nazivom Internet stvari (Internet of Things).

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 10.01.2020.

10:38

Internet of Things: Da li budućnost pripada mašinama?
Foto: Depositphotos, denisismagilov

Na sreću, nijedan tehnološki napredak nije rezultirao svetom kojim vladaju roboti - bar ne još uvek. Ipak, čini se da mašine sve vreme postaju pametnije.

IoT (Internet of Things) je pojam koji se u poslednje vreme sve češće koristi. U osnovi, svaki uređaj sa prekidačem za uključivanje/isključivanje koji se povezuje na internet deo je IoT. U mnogim slučajevima, ovi uređaji međusobno dele podatke, piše sajt Wonderopolis.

Deljenjem podataka uređaji na IoT zajedno rade na olakšanju nekih delova života. Na primer, zamislite jedan pametni dom: u njemu se nalaze pametni termostat, pametni zvučnik i pametna rerna. Sada zamislite osobu koja tu živi, i ima pametni telefon. Taj pametni telefon je povezan sa IoT - i svim uređajima u pametnoj kući.

Ako GPS pametnog telefona zna da će osoba uskoro biti kod kuće, može taj podatak poslati na druge IoT uređaje. Termostat se može prilagoditi željenoj temperaturi osobe. Pametni zvučnik može da reprodukuje njihovu omiljenu muziku.Sve se to radi pre nego što osoba uđe u kuću.

Restoran sa pametnim frižiderom može samostalno da naruči određene namirnice kada uvidi da mu fale. Pametan aparat za kafu? Može da se sinhronizuje sa alarmom pametnog telefona i zna kada treba da skuva kafu.

Pametan automobil, na primer, može da prepozna probleme i pošalje podatke direktno mehaničaru.

Koliko je tačno velik IoT? Procenjeno je da će 2020. godine biti povezano oko 34 milijarde uređaja.

Naravno, postoje i opasnosti. Hakeri i dalje mogu da ukradu podatke sa uređaja u domovima, automobilima i preduzećima. Zbog toga, bezbednost je sada važnija nego ikad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: