Šansa za preduzetnike na terenu: Saradnja Srbije i Izraela na promociji inovacija u sportu

Colosseum Sports Tech Summit ozvaničio početak prvog programa podrške startapima koji razvijaju sportske tehnologije

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Tehnološke inovacije su danas glavni pokretači promena u industriji sporta - tehnologija pomaže sportistima da pomeraju lestvice svojih mogućnosti, razviju efikasnije metode za pripremu i oporavak i postižu bolje rezultate.

Zahvaljujući novim tehnološkim rešenjima transformisan je i način emitovanja sportskih sadržaja i uključenost gledalaca, rastuća gejming industrija otvorila je potpuno novu dimenziju sporta, a inovacije bi mogle da odigraju i ključnu ulogu za buduće uspehe Srbije kao „sportske nacije“, zbog čega bi glavni akteri trebalo da udruže snage u stvaranju okruženja za razvoj novih ideja u ovoj oblasti.

Ove poruke poslate su danas sa Colosseum Sports Tech Summit-a, jedinstvenog događaja koji je ozvaničio početak prvog programa podrške startapima koji razvijaju nova tehnološka rešenja u sportu - Colosseum Sports Tech Serbia.

Program, koji Naučno-tehnološki park Beograd sprovodi u saradnji sa izraelskom organizacijom Colosseum Sport, uz podršku Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Ambasade Izraela u Beogradu i brojnih partnera, nastoji da poveže sportsku zajednicu sa inovatorima kako bi se unapredila iskustva i ubrzala primena tehnoloških rešenja, a startapima u ranoj fazi razvoja obezbedila podrška za dalji razvoj njihovih ideja u ovoj oblasti.

"Zadovoljstvo nam je da sa izraelskim partnerima pokrećemo ovakav program kako bismo podstakli razvoj sportskih tehnologija i na taj način sportskim uspesima Srbije dodali i uspešne preduzetničke priče, koje ne samo da će unaprediti različite segmente sporta, već će plasmanom ovakvih tehnoloških rešenja na globalno tržište doprineti i razvoju srpske ekonomije", rekla je na otvaranju Colosseum Sports Tech Summit-a Jelena Petrović, pomoćnik direktora za razvoj poslovanja Naučno-tehnološkog parka Beograd, pozivajući sve koji imaju ideju kako da inoviraju u ovoj industriji da se prijave.

Foto: Promo
Foto: Promo

Skup u Naučno-tehnološkom parku okupio je vodeće međunarodne i lokalne eksperte, sportiste i inovatore koji su diskutovali o izazovima i prilikama u novom sportskom okruženju i ukazali na primere uspešnih inovacija.

Sport-tech rešenja koja su postigla planetarni uspeh predstavile su kompanije Intel Sports i Playsights iz Izraela, dok je o popularnoj VAR tehnologiji govorio Orel Grinfeeld, internacionalni fudbalski arbitar FIFA/UEFA, koji je sudio i mečeve Lige Šampiona.

O budućnosti sporta govorili su i startapi i sportski stručnjaci, kao i aktuelni i bivši sportisti: košarkaš, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, odbojkaš Vladimir Grbić, izraelska olimpijska plivačica Adi Bichman, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić, sportski menadžer Miško Ražnatović, odbojkašica i osnivač startapa KidCard Ivana Đerisilo, atletičari Emir Bekrić, Nemanja Cerovac.

Oren Simanian, serijski preduzetnik i osnivač vodeće izraelske sport-tech organizacije Colosseum Sport, istakao je da se raduje što će Colosseum Sports Tech Serbia podstaći razvoj srpske startap scene u sportskoj industriji i da internacionalno iskustvo više od 100 izraelskih startapa koji se razvijaju u ovoj oblasti može biti od velike koristi.

"Srbija je pokazala izuzetnu sposobnost da se svrsta među vrhunske sportske nacije u svetu, dok se Izrael prepoznaje kao centar za preduzetništvo i inovacije, uz posebno ubrzan razvoj sportskih tehnologija poslednjih godina. Colosseum Sports Tech Srbija će iskoristiti snage obe zemlje za promociju novih tehnologija u sportu i označiti novo poglavlje u saradnji između Izraela i Srbije", rekao je.

Prijave za startap timove i kompanije na program Colosseum Sports Tech Serbia su u toku i biće otvorene do 26. maja na www.colosseum-serbia.rs. Odabrani startapi radiće od juna do oktobra sa izraelskim, srpskim i međunarodnim mentorima, tehnološkim preduzetnicima i vodećim sportistima na razvoju svojih inovativnih projekata, a najbolji među njima imaće priliku da tokom studijskog putovanja u Izrael dobije dodatnu podršku za razvoj svog startapa.

Svečanom otvaranju Colosseum Sports Tech Summit-a u Naučno-tehnološkom parku Beograd prisustvovali su i pomoćnik ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja Saša Lazović, NJ.E. ambasadorka Izraela u Srbiji, Alona Fisher, i v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović-Grković.

Aktuelno

Posle sudske presude Google nudi izbor

Kompanija Google je saopštila da će korisnicima smartfona u Evropskoj uniji, koji koriste Google operativni sistem "android", od danas ponuditi mogućnost izbora između pet pretraživača i aplikacija za web pretraživanje.

Aktuelno četvrtak 18.04. 17:19 Komentara: 3

Nokia pod istragom zbog špijuniranja za Kinu?

HMD, kineska kompanija koja proizvodi uređaje finskog brenda Nokia, sada je pod istragom zbog izveštaja da su neki od njihovih telefona slali podatke serverima u Kini. Istraga je usledila nakon što je NRK, norveška nacionalna televizija, tvrdila da ima dokaz koji potvrđuje da Nokia telefoni šalju osetljive podatke Kini na osnovu dojave vlasnika uređaja.

Vesti subota 23.03. 16:22 Komentara: 16