Šansa za preduzetnike na terenu: Saradnja Srbije i Izraela na promociji inovacija u sportu

Colosseum Sports Tech Summit ozvaničio početak prvog programa podrške startapima koji razvijaju sportske tehnologije

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2019.

17:42

Šansa za preduzetnike na terenu: Saradnja Srbije i Izraela na promociji inovacija u sportu
Foto: Promo

Tehnološke inovacije su danas glavni pokretači promena u industriji sporta - tehnologija pomaže sportistima da pomeraju lestvice svojih mogućnosti, razviju efikasnije metode za pripremu i oporavak i postižu bolje rezultate.

Zahvaljujući novim tehnološkim rešenjima transformisan je i način emitovanja sportskih sadržaja i uključenost gledalaca, rastuća gejming industrija otvorila je potpuno novu dimenziju sporta, a inovacije bi mogle da odigraju i ključnu ulogu za buduće uspehe Srbije kao „sportske nacije“, zbog čega bi glavni akteri trebalo da udruže snage u stvaranju okruženja za razvoj novih ideja u ovoj oblasti.

Ove poruke poslate su danas sa Colosseum Sports Tech Summit-a, jedinstvenog događaja koji je ozvaničio početak prvog programa podrške startapima koji razvijaju nova tehnološka rešenja u sportu - Colosseum Sports Tech Serbia.

Program, koji Naučno-tehnološki park Beograd sprovodi u saradnji sa izraelskom organizacijom Colosseum Sport, uz podršku Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Ambasade Izraela u Beogradu i brojnih partnera, nastoji da poveže sportsku zajednicu sa inovatorima kako bi se unapredila iskustva i ubrzala primena tehnoloških rešenja, a startapima u ranoj fazi razvoja obezbedila podrška za dalji razvoj njihovih ideja u ovoj oblasti.

"Zadovoljstvo nam je da sa izraelskim partnerima pokrećemo ovakav program kako bismo podstakli razvoj sportskih tehnologija i na taj način sportskim uspesima Srbije dodali i uspešne preduzetničke priče, koje ne samo da će unaprediti različite segmente sporta, već će plasmanom ovakvih tehnoloških rešenja na globalno tržište doprineti i razvoju srpske ekonomije", rekla je na otvaranju Colosseum Sports Tech Summit-a Jelena Petrović, pomoćnik direktora za razvoj poslovanja Naučno-tehnološkog parka Beograd, pozivajući sve koji imaju ideju kako da inoviraju u ovoj industriji da se prijave.
Foto: Promo
Skup u Naučno-tehnološkom parku okupio je vodeće međunarodne i lokalne eksperte, sportiste i inovatore koji su diskutovali o izazovima i prilikama u novom sportskom okruženju i ukazali na primere uspešnih inovacija.

Sport-tech rešenja koja su postigla planetarni uspeh predstavile su kompanije Intel Sports i Playsights iz Izraela, dok je o popularnoj VAR tehnologiji govorio Orel Grinfeeld, internacionalni fudbalski arbitar FIFA/UEFA, koji je sudio i mečeve Lige Šampiona.

O budućnosti sporta govorili su i startapi i sportski stručnjaci, kao i aktuelni i bivši sportisti: košarkaš, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, odbojkaš Vladimir Grbić, izraelska olimpijska plivačica Adi Bichman, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić, sportski menadžer Miško Ražnatović, odbojkašica i osnivač startapa KidCard Ivana Đerisilo, atletičari Emir Bekrić, Nemanja Cerovac. Oren Simanian, serijski preduzetnik i osnivač vodeće izraelske sport-tech organizacije Colosseum Sport, istakao je da se raduje što će Colosseum Sports Tech Serbia podstaći razvoj srpske startap scene u sportskoj industriji i da internacionalno iskustvo više od 100 izraelskih startapa koji se razvijaju u ovoj oblasti može biti od velike koristi.

"Srbija je pokazala izuzetnu sposobnost da se svrsta među vrhunske sportske nacije u svetu, dok se Izrael prepoznaje kao centar za preduzetništvo i inovacije, uz posebno ubrzan razvoj sportskih tehnologija poslednjih godina. Colosseum Sports Tech Srbija će iskoristiti snage obe zemlje za promociju novih tehnologija u sportu i označiti novo poglavlje u saradnji između Izraela i Srbije", rekao je.

Prijave za startap timove i kompanije na program Colosseum Sports Tech Serbia su u toku i biće otvorene do 26. maja na www.colosseum-serbia.rs. Odabrani startapi radiće od juna do oktobra sa izraelskim, srpskim i međunarodnim mentorima, tehnološkim preduzetnicima i vodećim sportistima na razvoju svojih inovativnih projekata, a najbolji među njima imaće priliku da tokom studijskog putovanja u Izrael dobije dodatnu podršku za razvoj svog startapa.

Svečanom otvaranju Colosseum Sports Tech Summit-a u Naučno-tehnološkom parku Beograd prisustvovali su i pomoćnik ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja Saša Lazović, NJ.E. ambasadorka Izraela u Srbiji, Alona Fisher, i v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović-Grković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: