iOS Akademija upisuje treću generaciju

Poznato je da je razvoj aplikacija za iOS uređaje jedan od najunosnijih poslova u programerskoj struci, a na osnovu iskustva organizatora iOS Akademije sve više programera prelazi sa pravljenja Internet sajtova i servisa na razvoj mobilnih aplikacija.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2015.

15:12

Default images

Programski jezici Objective-C i Swift, koji se koriste za razvoj aplikacija za Apple uređaje beleže stalni rast broja repozitorijuma i dostupnih biblioteka na GitHub platformi. Posebno je primetan vrtoglav porast interesovanja programera za Swift, koji predstavlja programski jezik budućnosti koji Apple sve više forsira. U Srbiji je takođe primetna situacija da broj oglasa za posao iOS programera stalno raste, a na osnovu informacija sa Startit portala, broj programera koji se javlja na ove oglase je izuzetno mali. Deficit iOS programera je problem koji osećaju sve kompanije koje žele da zaposle takav kadar u Srbiji, posebno zbog toga što je ovo zanimanje izuzetno traženo i na globalnom nivou, te se uz freelance projekte od kuće može zaraditi i višestruka plata uobičajena za programere u Srbiji.

iOS Akademija do sada je obučila 15 programera koji su se preorijentisali na iOS platformu, a u septembru kreće naredna grupa za programere koji će početi da razvijaju za Apple uređaje u programskim jezicima Objective-C i Swift.
Foto: iOS Akademija
Fokus programa će i dalje biti na osposobljavanju za rad na realnim projektima korišćenjem Objective-C jezika, i posvetiće se i dovoljno pažnje Swiftu, imajući u vidu procenu organizatora programa da će Swift preoteti dominantnu poziciju Objective-Cu u naredne dve godine. Dok se to ne desi, većina programera koji će se zapošljavati bilo u domaćim ili inostranim kompanijama će i dalje raditi na projektima koji su realizovani korišćenjem Objective-Ca.

Program iOS Akademije je osmislio i realizovao Mlađan Antić, jedan od najiskusnijih domaćih iOS programera. Druga generacija polaznika će imati priliku da prođe kroz ažuriran program i da izabere module na koje želi da se više fokusira – u zavisnosti od tipa aplikacija za koje žele da se specijalizuju:

„Prva generacija iOS Akademije je bila prilika da validiramo ideju intenzivnog programa koji će na domaće tržište izbaciti razuman broj ljudi koji odmah mogu da krenu da rade na poslovima iOS developera i da uzimaju freelance poslove. Jako sam zadovoljan ukupnim rezultatom i činjenicom da su praktično svi polaznici savladali program, koji smo u letu proširivali i ubacivali napredne stvari vezane za Core Data, MultiThreading i Watch kit. Naravno, već smo uočili mesta na kojima možemo inovirati i poboljšati program, te za septembarsku grupu planiramo još intenzivniji program fokusiran na stvari koje smo videli da škripe i da su potrebne domaćim kompanijama.“ Nakon završetka programa je organizovan i Selection Day, gde su kompanije zainteresovane za zapošljavanje iOS programera predstavile projekte na kojima rade i na kojima žele da prošire tim.

Više detalja o iOS Akademiji možete pogledati na zvaničnom sajtu, a trenutno su otvorene prijave za septembarsku generaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: