Lenovo kompletirao preuzimanje Motorole

Kompanije Lenovo i Google danas su objavile da je dovršeno preuzimanje Motorola Mobility kompanije i da ona sada čini deo portfolija kompanije Lenovo.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

11:44

Default images

Preuzimanje Motorola brenda i inovativnog protfolija smart telefona kao što su Moto X, Moto G, Moto E i DROIDserija, kao i planiranih budućih Motorola proizvoda (uključujući i Moto 360 sat), pozicioniraju Lenovo kao trećeg najvećeg proizvođača smart telefona.

Lenovo će upravljati kompanijom Motorola kao kompanijom u svom vlasništvu, sa sedištem u Čikagu. Završetkom ovog preuzimanja, Lenovo će preuzeti i 3.500 zaposlenih širom sveta – od čega 2.800 u SAD, koji dizajniraju, osmišljavaju i pružaju korisničku podršku za izuzetne Motorola uređaje.

"Danas smo na prekretnici i za Lenovo i Motorolu - zajedno smo spremni da se takmičimo, da rastemo i osvajamo globalno tržište smart telefona. Spremni smo da ojačamo našu poziciju trećeg najvećeg globalnog proizvođača i ponudimo snažan izazov drugoplasiranom. Mi ćemo tržištu ponuditi ono što je potrebno - izbor, konkurenciju i nov zamajac inovacija ", rekao je Yang Yuanqing, predsednik i izvršni direktor kompanije Lenovo. "Ovo partnerstvo se oduvek savršeno uklapalo. Lenovo ima jasnu strategiju, snažno globalno prisustvo, kao i sjajnu efikasnost. Motorola donosi snažno prisustvo na tržištu SAD i drugih razvijenih tržišta, odlične odnose sa operaterima, prepoznatljiv brend, jak IP portfolio i neverovatno talentovan tim. To je dobitna kombinacija."

"Motorola je u dobrim rukama kompanije Lenovo, kompanije koja je u celosti usmerena na proizvodnju sjajnih uređaja", rekao je Larry Page, direktor kompanije Google.

Liu Jun, izvršni potpredsednik Lenovo Mobile Business grupe biće predsednik Upravnog Odbora kompanije Motorola. Rick Osterloh, veteran kompanije Motorola ostaće predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Motorola.

"Motorola je već uhvatila zalet ka osvajanju tržišta, a njihovi nedavno ostvareni poslovni rezultati pokazuju da potrošači sa uzbuđenjem očekuju nove lepe proizvode koji se izdvajaju po dizajnu i jednostavnosti", kaže Liu Jun iz Lenovo Mobile Business grupe, izvršni potpredsednik. "Kombinacijom prednosti naše dve kompanije, očekujemo da ćemo prodati više od 100 miliona mobilnih uređaja ove godine - uključujući smart telefone i tablete - oslanjajući se na vodeću poziciju Lenovo brenda na tržištu Kine, ali i tržišta u razvoju, dok Motorola ima čvrsto uporište u već razvijenim tržištima poput SAD."

Motorola ima snažan impuls rasta sa veoma uspešnim novim proizvodima i inovacijama, koji osiguravaju solidan rast. Pored smart telefona, Moto 360 sat je zadobio znatnu pažnju potrošača i postavio Motorolu kao značajnog igrača na tržištu mobilnih uređaja u razvoju. Lenovo očekuje da Motorola ostvari profitabilno poslovanje u narednih 4 do 6 kvartala.

Google će zadržati većinu patenata iz portfolija kompanije Motorola, dok će Motorola imati licencna prava na ovu i drugu intelektualnu svojinu. U sopstvenom vlasništvu, Motorola će zadržati više od 2.300 patenata i veliki broj sporazuma i kros-licence za patente, kao i brend i zaštitni znak portfolija Motorola Mobility.

Vrednost transakcije je oko 2,91 milijardi američkih dolara (ovaj iznos može biti predmet određenih korekcija), što uključuje približno 660 miliona američkih dolara isplaćenih u kešu, kao i 519.107.215 novoizdatih običnih akcija kompanije Lenovo, čija ukupna vrednost prelazi 750 miliona dolara i oko 4.7 odsto ukupnog akcijskog kapitala kompanije Lenovo.

Preostalih 1.5 milijardi dolara biće isplaćeni kompaniji Google u formi trogodišnjih obveznica.Prethodno je kompaniji Google isplaćeno oko 228 miliona dolara u kešu.

Transakcija je ispunila sve regulatorne zahteve i uobičajene završne uslove, uključujući i odobrenja organa za zaštitu konkurencije u SAD, Kini, EU, Brazilu i Meksiku, kao i od strane Odbora za strana ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama ( CFIUS ). Ovo je peti put od 2005. godine kako je CFIUS odobrila Lenovu prezimanje američke kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: