Putovanja, Mundijal i kriza u Ukrajini - "krivci" za veći spam

U junu je kompanija Kaspersky Lab primetila povećanje broja lažnih poruka poslatih u ime usluga rezervacije. Takođe, prevaranti su koristili značajne političke i sportske događaje da prevare korisnike.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

11:55

Default images

U junu je kompanija Kaspersky Lab primetila povećanje broja lažnih poruka poslatih u ime usluga rezervacije. Ova lažna obaveštenja imitiraju potvrde hotelskih rezervacija ili avio karata i obično sadrže trojanski spyware maskiran u račun za rezervaciju. Američka kompanija koja proizvodi video-igre, Electronic Arts, bila je u centru velike prevare prošlog meseca, pošto su „fišeri“ (phishers) upotrebili lažna obaveštenja u pokušaju da pristupe korisnikovim ličnim nalozima u internet-prodavnici kompanije.

Po pravilu, lažne poruke koje imitiraju prepisku sa uslugama rezervacije, sadrže Ursnif trojanca koji krade poverljive podatke i šalje ih udaljenom serveru. Može da preuzima i pokreće druge zlonamerne programe, kao i da onesposobi neke sistemske aplikacije, poput fajervola. „Fišeri“ koji su pokušali da pristupe ličnim nalozima internet-prodavnice Origin kompanije Electronic Art, upotrebili su stari trik slanja mejla koji obaveštava da onlajn-prodavnica radi na poboljšanju sigurnosti naloga i traži od primaoca da potvrdi posedovanje naloga.

Spam u junu u ciframa:

- Procenat spama u elektronskoj pošti u proseku je bio 64,8 %, što je za 5 % manje nego u maju.
- Tri glavna izvora spama širom sveta u junu bile su SAD (13,2 %), Rusija (7%) i Kina (5,6%).
- Nemačka je primetila veliki porast u broju antivirusnih detekcija, udvostručujući procenat iz prethodnog meseca na 16,4 %, a Velika Britanija više nije na prvom mestu i njen procenat se smanjio na 7%. SAD su ostale na drugom mestu sa 9 %.

Još jednom na vrhu liste malvera koji se širi putem mejla je bio Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen. Ova pretnja se pojavljuje kao HTML fišing vebsajt i šalje mejlove prerušene u važno obaveštenje iz banaka, onlajn-prodavnica i softverskih programera. Trojan-Downloader.MSWord.Agent.z bio je na drugom mestu. Zlonamerni program je *.doc fajl sa ugrađenim makroima koji preuzima i pokreće drugi zlonamerni program. Na trećem mestu bio je Trojan downloader iz Bublik porodice – njegova glavna osobina je neovlašćeno preuzimanje i instalacija novih verzija malvera na računare žrtava.
„U junu, prevaranti su koristili značajne političke i sportske događaje da prevare korisnike. Uoči Svetskog prvenstva u fudbalu, ogromnog događaja za ljubitelje fudbala, fišeri su pokušavali da dobiju bankovne informacije od korisnika tako što su im nudili da učestvuju u takmičenju za dobijanje karata. Nigerijski prevaranti su ponovo iskoristili situaciju u Ukrajini i tražili pomoć za prebacivanje nepostojećih miliona“, rekla je Tatjana Ščerbakova, Anti-Spam Analyst u kompaniji Kaspersky Lab.

Fišing

Na prvom mestu liste organizacija koje su najčešće na udaru ponovo su sajtovi za pretragu elektronske pošte (32,1%), uz mali pad od 0,2% u poređenju sa prethodnim mesecom. Na drugom mestu su društvene mreže (27,7%), sa porastom od 3,7 procenta u odnosu na maj. Finansijske i organizacije za plaćanje preko interneta (11,6%), kao i onlajn-prodavnice (10,6%) opale su za 1,3 i 1,5 procenata, respektivno. Proporcija napada na telefonske i internet-provajdere opala je za 0,1 procenat, stavljajući ovu kategoriju na peto mesto na listi.

Kompletan izveštaj dostupan je na securelist.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: