Jedan čovek i njegov Bot autori su 10% Wikipedije

Ako ste ikada slali komentar na b92.net - na bilo koju temu - sigurno ste upoznati sa terminom “Bot”, ako ga već ranije niste sreli. Botovi su svuda oko nas i pišu ono što se od njih traži, veličaju lik i delo i prave spomenike svojim bogovima tu na licu mesta. Ali, nisu svi Botovi isti, niti je Bot to što je kod nas postalo uobičajeno.

Podeli

Verovatno nikada niste čuli za Sverkera Johansona, ali to mora da se promeni. On je, ako ništa drugo, najplodniji pisac Wikipedije – do sada je napisao oko 2,7 miliona tekstova za onlajn enciklopediju, piše Gizmodo.

WSJ (Wall Street Journal) je pokušao i uspeo da napravi odličan profil 53-godišnjeg Šveđanina, koji je prava Wiki legenda. Ima diplome iz lingvistike, građevine, ekonomije i fizike, a najviše tekstova je napisao o retkim životinjama – posebno leptirima i bubama – a posebno je ponosan na članke o filipinskim gradovima.

Bez obzira na njegov neverovatan opus, sva je prilika da nijedan od njegovih tekstova niste pročitali – trećina svega što je napisao je na švedskom, a dve trećine na filipinskom (njegova supruga je Filipinka). I većina stvari koje je napisao nisu samo njegovo delo i tako dolazimo do Bota:

“Većinu članaka kreirao je kompjuterski program, poznat kao Bot. Johansonov program pretražuje baze podataka i druge digitalne izvore informacija i onda ih pakuje u tekst. Kada je dan izuzetno uspešan – njegov Lsjbot “napiše” oko 10.000 tekstova,” objašnjava WSJ.

Botovi na Vikipediji su kontroverza od samog početka. Ima onih koji tvrde da oduzimaju ljudima kreativnost – iako je njihova upotreba strogo definisana pravilima Wiki zajednice.

Foto: Kristina Alexanderson Creative Commons license/Flickr

Šta su to Botovi? (preuzeto sa ekapije)
Najkraće, “Bot” je skraćenica od robot. To su programi koji rade nešto korisno za svog gazdu. Bilo da skupljaju neke informacije sa sajtova, bilo da šalju mejlove i popunjavaju web forme (spameri). Primer je recimo google bot, koji obilazi sajtove i prati promene i stavlja podatke u njihovu bazu, pa posle kada mi nešto guglamo dobijamo odgovor iz baze koju je prethodno bot napunio.
S druge strane imamo botove koji se registruju na forumima i koriste account samo jednom prilikom i pri tom okače par reklama (npr. "film za odrasle" i druge slične stavri).To su takozvani spam botovi. Za zaštitu od spam botova koriste se raznorazne skripte. To su ona slova koja kucamo pre nego što pošaljemo svoj odgovor na neku temu ili slično. Na većini srpskih sajtova postoji još jedna vrsta “botova”. To su ljudi koji otvaraju više novih naloga (profila) i oni se zovu “multiji”, što je ustvari ispravan naziv, jer bot je program, nije živ. Posedovanje multija uglavnom se kažnjava "permanent banom".

.

Aktuelno

Kako je moguće napraviti smartfon od 30 evra?

Nedavno lansiran u Indiji od strane proizvođača jefitnih uređaja Karbonn, Smart A50S izgleda kao skroman smartfon koji vas najverovatnije neće odvratiti od kupovine nekog Appleovog ili Samsungovog telefona, međutim, on poseduje jednu neverovatno jaku prodajnu tačku – košta svega 33 evra.

Aktuelno sreda 30.07. 15:33 Komentara: 34

Siri ili Google Now, ko je bolji?

Rat između Androida i iOS-a ne vodi se samo na polju smartfona i tableta. Šta se dešava sa servisima kao što su Siri i Google Now? Koji je bolji? Analitičar Džin Munster sproveo je studiju kako bi probao da dođe do odgovora.

Aktuelno četvrtak 24.07. 17:28 Komentara: 63
strana 1 od 14 idi na stranu