Evo šta donose računari budućnosti

Nova generacija prenosnih računara i hibrida biće još tanja i lakša, imaće još snažnije procesore i puniće se bežično, dok će se stoni računari s monitorima takođe povezivati bežično

Tehnopolis

Izvor: Dnevnik.hr

Utorak, 24.06.2014.

08:40

Default images

Nakon što je Stiv Džobs predstavio prvi model iPada, on nije samo pokrenuo tržište tableta, već je uveliko uticao i na tržište ličnih računara. Naime, umesto kupovine novog (prenosnog) računara, korisnici su sve češće kupovali jeftinije i mobilnije tablete koji nisu imali tako velike ekrane, snažne procesore i puno memorije, ali putem njih mogli su da jednostavno surfuju internetom, pregledaju novosti na društvenim mrežama, gledaju spotove na YouTubeu i slično.

Vremenom su tableti postali toliko popularni da su uticali na smanjenje prodaje računara, a najveće tehnološke kompanije morale su da se prilagode ovom trendu – tržište su preplavili hibridni računari koja su kombinacija tableta i klasičnih prenosnika (poput Asusovih Transformer modela, Lenovo Yoge ili Surfacea), dok je poslednja verzija Microsoftovog operativnog sistema Windows 8 u potpunosti prilagođena ekranima osetljivim na dodir, odnosno tabletima (takođe, sve je više i klasičnih prenosnika koji imaju ekrane osetljive na dodir).

U budućnosti možemo očekivati da će kompanije sve više predstavljati ovakve hibridne modele koji će moći da se koriste kao tableti i kao klasični prenosni kompjuteri (neke glasine čak govore da bi i Apple mogao predstaviti ovakav hibrid), a na temelju poslednjih modela računara koja su predstavljena početkom ovog meseca na tehnološkom sajmu Computex, na Computerworldu su nabrojali još neke trendove koji nam pokazuju kakvi će biti računari budućnosti.

Tanji i lakši prenosni računari i tableti – već krajem ove godine možemo očekivati da će novi modeli tableta biti jednako moćni kao i računari, a biće tanji od poslednjeg modela iPada, s izuzetno tankim tastaturama. Jedan od primera takve nove generacije hibridnih računara je Asusov Transformer T300 Chi hibrid koji je kao tablet tanak samo 6,8 mm, dok je Intel prikazao prototip tableta koji su tanki 7,2 mm, a isporučivaće se sa snažnim Core M procesorima.

Bežično povezivanje – ekipa u Intelu želi da nas reši brojnih kablova koje koristimo pri povezivanju računara i monitora, tastatura i miševa i razvijaju tehnologiju koja će omogućiti bežično i brzo povezivanje svih uređaja tako da više neće biti potreban ni kabl kojim će biti povezani računar i monitor, već će i oni biti povezani bežično.

Bežično punjenje – osim bežičnog povezivanja uređaja, Intel razvija i tehnologiju koja će omogućiti bežično punjenje prenosnih računara. Trenutno na tržištu već postoje neki pametni telefoni koje je moguće puniti bez povezivanja sa strujnim kablovima, a u budućnosti (nadamo se što pre) na ovaj ćemo način moći da punimo i prenosne računare.

Jedan punjač – u budućnosti bi USB mogao da postane univerzalni punjač za prenosne računare.

Interakcija s računarima – zahvaljujući tehnologijama poput Microsoftovog Kinecta, uskoro bi i sa računarima mogli da upravljamo pokretima tako da bi samo s pokretima rukama mogli da skrolujemo internet stranicama, igramo igre poput Angry Birdsa i slično.

Brža memorija – na Computerworldu napominju kako će uskoro DDR3 memoriju zameniti DDR4 memorija koja će biti puno efikasnija – jedini problem je što će, barem na početku, biti puno skuplja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: