Google napravio obrazac za “vaše pravo da budete izbrisani“

Google je otvorio stranicu koja u skladu sa odlukom Evropskog suda pravde omogućava da građani Unije zatraže da se brišu njihovi lični podaci iz rezultata pretrage.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

10:33

Default images

Presudom Evropskog suda pravde u Luksemburgu, sredinom maja ove godine, Evropljani su dobili pravo da budu izbrisani ili zaboravljeni, a linkovi na “nebitne” ili zastarele podatke/informacije mogu da budu izbrisani na zahtev, prenosi BBC.

Google je najavio da će svaki takav zahtev koji dobiju biti uzet u razmatranje i pokušati da uskladi "pravo na privatnost pojedinca sa javnim pravom i obavezom da se informacije saopšte i dele ".

"Kada analiziramo vaš zahtev, prvo ćemo gledati da li rezultati pretrage sadrže zastrarele informacije o vama, kao i da li postoji javni interes u tim informacijama," saopštio je Google na obrascu koji svi koji žele da budu zaboravljeni moraju da popune.

Google je najavio da će da istraži i slučajeve u kojima se informacije odnose na "finansijske pronevere, profesionalne greške, kriminalne aktivnosti ili neprimereno ponašanje predstavnika vlasti u javnosti".

BBC je uvidom u podatke saznao da je više od polovina zahteva ovog tipa koje je Google dobio ovog meseca poteklo od osuđenih kriminalaca iz Velike Britanije.

-- Pogledajte šta se sve nalazi u Googleovom obrascu --

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: