Nove opasnosti - od spamovanja frižidera do krađe autombila

Sigurno može biti krajnje iritantno kada vam frižider šalje spam poštu bez vašeg znanja, međutim, kako bi se osećali kada bi haker uz pomoć smartfona onesposobio kočnice na vašem automobilu ili čak na isti način kidnapovao avion u kom se nalazite? Iako se ovi bezbednosni scenariji čine pomalo besmislenim, oni bu uskoro mogli da postanu stvarni.

Tehnopolis

Izvor: Yahoo

Četvrtak, 27.02.2014.

19:15

Default images

Kompanija za bezbednost na internetu Thinkpoint objavila je prošlog meseca da su otkrili više od 750.000 malicioznih mejlova na preko 100.000 svakodnevnih tehničkih uređaja kao što su ruteri, multimedijalni centri, televizori i barem jedan frižider.

Baš kao što hakeri mogu da preuzmu kontrolu nad personalnim kompjuterima, stvaranjem „botnetova“ poput robota kako bi se slali maliciozni mejlovi, oni sada mogu da to isto čine sa svim objektima koji imaju internet konekciju.

„Mnogi od ovih uređaja imaju očajnu zaštitu u najboljem slučaju a korisnici bukvalno nemaju nikakav način da ih poprave ukoliko dođe do njihovog hakovanja“, izjavio je Dejvid Najt, generlani menadžer divizije za bezbednost informacija kompanije Proofpoint.

Rik Ferguson, potpredsednik zadužen za istraživanje bezbednosti u kompaniji Trend Micro izjavio je da su do sada najuobičajenije mobilne pretnje bili virusi dizajnirani tako da nateraju vaš mobilni uređaj da pošalje skupu poruku ili uputi skup poziv bez znanja korisnika.

Na listi se nalazi i spajver, softver koji koristi lične informacije u maliciozne svrhe.

Međutim, nova i potencijalno opasnija pretnja uskoro bi mogla da se pojavi kako se sve veći broj svakodnevnih tehničkih uređaja povezuje na internet – u pitanju je fenomen poznat kao Internet of things.

Stvari poput automobila sa internet konekcijom mogle bi da budu hakovane i tako fizički oštete nečije vlasništvo u napadu.

Ukoliko haker može da putem interneta dospe do sistema za zabavu u autombilu, on odatle sebi može da obezbedi pristup ostatku automobila ukoliko on nije adekvatno obezbeđen i onesposobi kočnice. To može da dovede do ozbiljne šteet pa čak i da ugrozi nečiji život.

Hakeri na isti način m,ogu da ugroze i sistem za kontrolu saobraćaja.

Prošle godine jedan konsultant za bezbednost tvrdio je da može da kidnapuje avion samo uz pomoć Android smartfona i posebne aplikacije.

„Čak i ako ovi spektakularni napadi ne predstavljaju trenutnu pretnju, naša ranjivost sve više raste iz dana u dan kako se internet širi i ulazi sve dublje u naše živote“, izjavio je Visente Diaz, analitičar kompanije Kaspersky Lab.

„Više uređaja znači više prilika za upad. Ovo može da dovede do međusobnih infekcije između uređaja, ali još više brine nedostatak zaštite kod tih uređaja“, dodao je.

Stručnjaci za bezbednost pokazali su kako je moguće preuzeti kontrolu nad automobilom samo uz pomoć jedne SMS poruke.

Sa druge strane, i korisnici ponekada mogu biti odgovorni za povećanje rizika. Mnoge osobe vrlo rado će menjati svoju privatnost za besplatne usluge i servise. Samo korišćenjem neke aplikacije kojoj smo dali neograničen pristup može nekome otkriti brojne privatne podatke o toj osobi ukoliko je uređaj već pre toga kompromitovan.

Brojne aplikacije i igre traže od korisnika da im dozvoli da imaju pristup njihovoj trenutnoj lokaciji, a onda se ti podaci šalju dalje i to je vrlo primamljivo za sve koji žele da nadziru nekoga.

Stručnjaci na samom kraju savetuju da ljudi budu oprezni u vezi sa dozvolama koje daju aplikacijama i svojim ličnim podacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: