#MWC14: Pregled dešavanja prvog dana

Prvog dana sajma u Barceloni imali smo nekoliko novita, a predstavljamo vam najznačajnije.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: B92/Tech Lifestyle magazin

Utorak, 25.02.2014.

12:05

Default images

#MWC14 – Microsoft: Windows napreduje na svim frontovima

Sa preko 200 miliona prodatih licenci za Windows 8 i četiri miliona dnevno skinutih aplikacija, Microsoft može reći da je uradio i radi dobar posao sa „osmicom“. Zanimljiv je i podatak da 40% novih uređaja sa Windows 8 OS-om prodatih u SAD poseduje ekran osetljiv na dodir.

Ali kako i dalje većinu čine korisnici koji koriste isključivo komuniciraju sa računarom preko miša i tastature, Microsoft je među najznačajnijim novinama, najavio za proleće izlazak novog update-a za Windows 8.1 koji će doneti unapređenja upravo tim korisnicima.

#MWC14 – LG: Flex i drugi G modeli

LG je u uskom krugu odabranih novinara predstavio ovogodišnji premium fablet G Pro 2, inovativan zakrivljen telefon G Flex, kompaktni G2 mini i treu seriju L telefona, namenjenih najširoj populaciji.
Glavne inovacije su, očekivano, u pratećem softveru. Nakon Knock On, LG je ove godine smislio sledeću generaciju otključavanja ekrana pritskom po njemu, koju je nazvao Knock Code. Sada ćete moći da otključate ekran na jedinstveni način, tapkajući po ekranu od dva do osam puta, po ključu koji sami odaberete. Sa preko 8.000 kombinacija, ovaj način predstavlja lak, a opet siguran sistem za otključavanje ekrana. Najbolje od svega je što će Knock Code biti u većini telefona koje će LG predstaviti ove godine.

G Flex je prvi telefon sa zakrivljenim ekranom. Možda vam to sada ne deluje interesantno, ali ćete već pri kupovini sledećeg telefona gledati da li je i koliko zakrivljen displej. Očekuje se da će 40 odsto telefona do 2018. biti s krivim ekranom. Prednost je što će slika na ekranu biti vidljivija i što je bolja čujnost tokom razgovora. Ekran je tipa Plastic-OLED, a pored njega, čak je i baterija kriva. Ekran je dijagonale 6 inča, HD rezolucije, a procesor je Snapdragon 800.
G Pro 2, sa ekranom od 5.9 inča na prednjoj strani je čak 77.2 procenata ekran, što ga čini svojevrsnim rekorderom. Od softvera je dodat miniView, slika u slici i dva pretraživača na jednom ekranu. G kamera je od 13Mpx, snima i 4k video (@30 fps), a u HD rezoluciji čak 120 fps. U isto vreme fotografiše sa i bez blica, praveći jednu fotografiju koja sadrži najbolje od oba. Magic fokus fokusira celu sliku, a vi kasnije birate fokus gde vam najviše odgovara.

G2 mini ima sve od softvera što i veliki brat, ali u manjem pakovanju. Ključna razlika, osim u veličini, je u procesorskoj snazi i rezoluciji ekrana, zbog čega očekujemo da će maloprodajna cena biti niža od konkurencije (S4 mini i One mini), ali ne možemo biti sigurni dok ne vidimo uređaj na policama prodavnica.

#MWC14 – Huawei: Najmanji tablet, narukvica-slušalica i još nekoliko noviteta

Huawei se predstavio u Barseloni kao veoma snažan „igrač“ od koga se svakako mogu očekivati značajni rezultati u bliskoj budućnosti. Njihovi kratkoročni ciljevi (od 2012. do 2016.) se ostvaruju – iz ODM proizvođača već su postali OEM, prešli su sa običnih (featured) telefona na smartfone, a predstoji im i povećanje prodaje na otvorenom tržištu.
Huawei E5786 je najbrži MiFi („mobilni WiFi“) uređaj na svetu, koji podržava LTE kategorije 6 mrežu uz maksimalnu brzinu prenosa od 300 Mbps.

Za deljenje konekcije sa do deset uređaja koristi WiFi 802.11a/b/g/n/ac konekcije. Autonomija mu omogućava oko 10 sati rada, a ugrađena baterija, kapaciteta 3000 mAh, ima „reverse charging“ mogućnost za dopunu drugih uređaja. Ono što nam se posebno dopalo, jeste daljinska kontrola uređaja preko aplikacije za smartfone.

Jedini zvanično predstavljeni smartfon nosi oznaku Ascend G6. U pitanju je veoma primamljiv smartfon, dizajnerski veoma sličan modelu P6, sa aluminijumskim kućištem debljine 7,9mm. Od tehničkih karakteristika izdvojićemo nekoliko: ekran je dijagonale 4,5 inča i rezolucije 540x960 piksela, kamere su od 8 i 5 Mpx, a očekivani procesor je četvorojezgarni na 1,2 Ghz.
Kineski proizvođač je na zvaničnoj prezentaciji promovisao i dva nova modela iz MediaPad serije – M1 i X1. Dok je M1 tablet srednje klase sa ekranom od 8 inča, X1 je model o kome će se daleko više pričati. Huawei ga je smestio među fablete, gde i pripada zahvaljujući veoma malim dimenzijama (širina od samo 104 mm i masa od 239 grama).

Ovo je i najmanji 7-inčni FullHD tablet na svetu, koji je ujedno i lakši od iPada mini 2 za čak 30%. Foto modul, ugrađen sa zadnje strane, je Sonyjev Exmor RS BSI od 13 Mpx. Srce mašine čini četvorojezgarni Kirin 910 čipset sa 2GB RAM-a i 16 GB prostora koji je moguće proširivati microSD karticama. Očekivano tu je i LTE Cat4 modul. Ugrađena baterija ima kapacitet od čak 5000 mAh.

Huawei je za kraj predstavljanja ostavio njihovu prvu „pametnu narukvicu“ – TalkBand B1. Na zakrivljenom 1,4-inčnom OLED ekranu je moguće pratiti brojne informacije, a moguće je koristiti i za razgovore.
#MWC14 - Intel mobilno s 64 bita

Intel, najveći proizvođač čipova za personalne računare, predstavio je niz noviteta na prvom danu MWC sajma, a među najinteresantijima je platforma za mobilne telefone i tablete. Osnovna ideja platforme je mala potrošnja električne energije i da je optimizovana za intelovu komunikacionu platformu.

Slabiji čip Merrifield, je dual core i namenjen je za telefone srednje klase, dok je jači Moorefield četvoroprocesorski i s njim Intel napada najjaču klasu telefona i tableta. Slabiji će krenuti u proizvodnju tokom sledećeg tromesečja, dok se jači očekuje do kraja godine.
X Nokia

Nakon puno nagađanja, najzad smo videli šta je to što je Nokia vredno spremala. Predstavila je novu platformu za sledeću generaciju pametnih telefona, koja preuzima najbolje iz oba sveta. Naime, dual SIM telefoni rade pod Nokia X softverskom platformom, koja daje pristup Android aplikacijama i svim dosadašnjim Nokia servisima i programima (Here, Skype...), čineći ove jeftine telefone pravim izborom svim neodlučnim kupcima.
Najjeftiniji telefon, Nokia X, ima IPS ekran WVGA rezolucije od četiri inča, procesor na 1GHz, 512MB operativne memorije i kameru od 3Mpx. Sledeći po snazi se razlikuje samo po količini radne memorije. Nokia X+ ima 768MB prostora za Snapdragon dual core procesor na 1GHz, dok je dodatnih 7GB na MS OneDrive prostoru identično svim modelima. Najjači, Nokia XL, je ekrana pet inča, glavne kamere od 5, a prednje od dva Mpx.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: