Sajber kriminal sve bezobzirniji

Sajberkriminal je sve bezobzirniji i ne ustručava se ni pred čim, pokazao je prvi izveštaj o aktivnostima Evropskog centra za borbu protiv tog novog oblika krimila, predstavljen u Briselu.

Beta
Podeli

"Sajberkriminalci su veoma inteligentni i mi moramo biti inteligentniji i brži", upozorila je evropska komesarka za bezbednost i unutrašnja pitanja Sesilija Malmstrem na predstavljanju tog izveštaja.

Zločini na "tamnoj strani interneta" koje je EC3 (Evropski centar za kriminal) zabeležio tokom godinu dana rada, zastrašujući su, navodi se u izveštaju.

Malmstrem je govorila o slikama silovanja emitovanim uživo na internetu ili putem striminga. "Nema skidanja podataka, tako da nema ni dokaza", objasnila je evropska komesarka.

Komesarka je kao još jedan primer kriminala na internetu navela i "iznuđivanje seksualnih usluga": podsticanje na seksualne aktivnosti pretnjama maloletnicima da će kompromitujući snimci biti prikazani njihovim roditeljima ili bliskim članovima porodica.

Šef centra Trels Ording rekao je da se zahvaljujući internetu može opljačkati banka bez oružja, i naveo primer sajber pljačke u kojoj je 45 miliona evra skinuto sa računa u akciji koja je trajala samo dva sata.

"Svako može postati sajberkriminalac. Sva sredstva su na raspolaganju i mogu se nabaviti po razumnim cenama", poput naprava za praćenje mobilnih telefona ili rada na računaru, ocenili su zvaničnici.

Organizovane kriminalne grupe koriste internet uz sve sofisticiranije metode, "radeći sa sigurnih mesta teških za lociranje, skrivajući IP adrese posebnim softverom i odlažući zabranjene materijale na cloudu", dodala je Malmstremova.

"Osamdesetpet odsto otkrivenog sajber kriminala povezano je s rusofonim kriminalom", rekao je Ording, izražavajući zabrinutost zbog izazova koje postavlja sajber kriminal.

Sesilija Malmstrem je ipak ukazala da je potrebno da internet ostane otvoren u EU. "Po tome se razlikuju demokratije od diktatura", dodala je ona.

EU će, kako bi smanjio rizike, pokušati da podigne svest korisnika, pre svega dece, o opasnostima na internetu.

Aktuelno

Primer koji pokazuje kako je Džobs učinio Apple velikim

Postoje dva tipa tehnoloških kompanija – one velike poput Microsofta i Googlea koje imaju mnoštvo divizija koje rade različite stvari i prilagođavaju svoje proizvode različitim potrebama ali i one koje su neverovatno fokusirane, kompanije koje pokušavaju da urade jednu prostu stvar neverovatno dobro.

Aktuelno petak 28.02. 16:30 Komentara: 38

Nove opasnosti - od spamovanja frižidera do krađe autombila

Sigurno može biti krajnje iritantno kada vam frižider šalje spam poštu bez vašeg znanja, međutim, kako bi se osećali kada bi haker uz pomoć smartfona onesposobio kočnice na vašem automobilu ili čak na isti način kidnapovao avion u kom se nalazite? Iako se ovi bezbednosni scenariji čine pomalo besmislenim, oni bu uskoro mogli da postanu stvarni.

Aktuelno četvrtak 27.02. 19:15 Komentara: 9

Ovaj telefon će se samouništiti za 3, 2, 1...

Kompanija Boing najavila je proizvodnju pametnog telefona pod oznakom "Black", koji kao da je izašao iz špijunskih filmova. Uređaj neće biti dostupan običnim smrtnicima, već će biti namenjen ljudima na političkim, obaveštajnim i vojnim funkcijama.

Aktuelno četvrtak 27.02. 13:27 Komentara: 22

Sony predstavio Xperiu Z2

Sony Mobile Communications („Sony Mobile“) predstavio je Xperiu Z2, Sonyjev najbolji vrhunski voodotporni pametni telefon do sada, koji kombinuje najbolji ekran, zvuk, fotoaparat i kameru i ekskluzivnu ponudu zabave i rastući ekosistem proizvoda dodatne opreme.

Aktuelno utorak 25.02. 16:47 Komentara: 97
strana 1 od 13 idi na stranu