Kompjuteri dele svoje tajne kada pažljivo slušate

Naučnici su otkrili novi način na koji mogu da premoste najjače algoritme enkripcije koji štite podatke. Naučnici sa Univerziteta Tel Aviv i Vajzman instituta nauke otkrili su da mogu da ukradu čak i najveće, najbezbednije RSA 4.096-bitne ključeve za enkripciju samo slušanjem laptopa dok dekriptuje podatke.

Tehnopolis

Izvor: Endgadget

Subota, 21.12.2013.

20:45

Default images

Istraživači su koristili mikrofon kako bi snimili buku koju pravi komjuter, potom su uz pomoć filtera izolovali vibracije koje su pravile elektronske komponente prilikom procesa dekripcije.

Sa ovim procesom pojedini enkriptičari su za svega sat vremena uspeli da otkriju ključ za enkripciju.

S obzirom da su vibracije u pitanju prilično male, potrebno je korišćenje izuzetno moćnog mikrofona ili snimanje iz velike blizine.

Međutim, naučnici su uspeli da provale samo jednu vrstu RSA enkripcije, ali tvrde da ne postoji razlog koji bi ih sprečio da to učine i sa drugim vrstama. Sve što je potrebno jeste da krenu ispočetka i identifikuju specifične zvukove koje stvara svaki novi softver za enkripciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: