Srbija i položaj žena u IT industriji

"Predrasuda da su ženama bliže društvene nauke uveliko je prevaziđena. Mit o ženi u IT okruženju, kao oblasti koja je rezervisana isključivo za muškarce, ne postoji u onoj meri u kojoj je postojao pre nekoliko godina."

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.10.2013.

14:31

Default images

O položaju žena u IT industriji, o izboru zanimanja posle studija, o pravima i obavezama zaposlenih, o stereotipima koje žene stvaraju o IT industriji i mnogim drugim stvarima za B92 govori Jelena Milivojević, menadžerka za ljudske resurse kompanije Telenor.

Kakvi su rezultati vaših internih istraživanja – šta je glavni motiv da se žene posle završenih studija odluče da rade u IT sektoru, koji je u Srbiji tradicionalno, bez nekog posebnog razloga, „rezervisan“ za muškarce?

Sve više mladih devojaka upisuje fakultete koji će im omogućiti posao u IT industriji. Za ovakav trend postoji mnoštvo razloga: sveprisutnost i privlačnost savremenih tehnologija, njihov dinamičan razvoj, konstantne inovacije i kreativnost, ali i izuzetne mogućnosti za profesionalni napredak i usavršavanje. I mi smo svedoci ovog trenda – sve više žena radi na poslovima koje bismo do pre nekoliko godina nazvali „tradicionalno muškim“. I što je još važnije, one svoje poslove obavljaju jednako dobro kao i njihove kolege.

Koliki je procentualni odnos broja zaposlenih muškaraca i žena u vašoj kompaniji? Da li postoji razlika u broju žena i muškaraca na položajima nižih i viših šefova?

Rodna ravnopravnost je aspekt korporativne kulture o kojem svaka društveno odgovorna kompanija vodi računa. Kod nas radi približno jednak broj muškaraca i žena. Žene čine 48 procenata od ukupnog broja zaposlenih, a na menadžerskim pozicijama radi 42 odsto žena. Sličan odnos je i u samoj upravi kompanije. Od osam članova uprave, tri su žene. Zanimljivo je da i sektor Tehnike, u kojem radi najveći broj IT stručnjaka, vodi žena – Ingeborg Ofsthus.

Odnos između broja zaposlenih žena i muškaraca stalno se menja, ali procenat zastupljenosti žena nikad nije bio ispod 45 procenata. Važno je istaći da konstantno raste broj žena u tzv. tehničkim strukama, pogotovo u oblasti naprednih tehnologija.

Da li postoje neke smernice kompanije u vezi sa godinama i bračnim/porodičnim statusom pri zapošljavanju žena?

Svi kandidati su apsolutno ravnopravni prilikom prijavljivanja za posao. Takav pristup imamo i kada je reč o odabiru kandidata i njihovom zapošljavanju. Neretko se desi da žene u prvih godinu dana rada u Telenoru ostanu u drugom stanju. U prilog tome govori i podatak da smo prošle godine imali 50 porodilja, a u toku prvih sedam meseci tekuće godine već imamo 42 porodilje. Od ukupnog broja žena u Telenoru negde oko osam odsto je porodiljskom odsustvu ili trudničkom bolovanju. Ove žene imaju ne samo sva prava koja im pripadaju u skladu sa zakonom već i sva prava na beneficije koje Telenor pruža zaposlenima.

Kakav odnos imate prema ženama kada se vrate sa porodiljskog odsustva na svoje radno mesto, tj. da li zadržavaju svoj prethodni položaj?

Žene koje se vrate sa porodiljskog odsustva čeka njihovo radno mesto. Ipak, usled reorganizacije posla, može se desiti da prestane potreba za nekim radnim mestom. U ovakvim, izuzetno retkim slučajevima, u saradnji sa HR-om, ženama koje se vraćaju sa porodiljskog odsustva biće pronađeno adekvatno novo radno mesto na poziciji istog ili višeg nivoa. Nije neuobičajeno da žene, po povratku na posao, dobiju i višu poziciju ili da, na osnovu pokazanih rezultata rada, budu unapređene u veoma kratkom roku.

Da li majke male dece imaju neke povlastice u svakodnevnom radu, prevashodno mislim na radno vreme i olakšice oko dnevnog boravka dece?

Klizno radno vreme deo je naše korporativne politike od prvog dana. Ova beneficija je korisna ne samo majkama već i očevima koji imaju malu decu, pošto im omogućava da efikasnije planiraju vreme. Nije retkost da roditelji male dece rade od osam do četiri, što im omogućava da ranije preuzmu svoju decu iz vrtića i izbegnu saobraćajne gužve. Mi smo i pioniri rada od kuće u Srbiji, a naša iskustva pokazuju da rad od kuće u pojedinim situacijama može da bude i efikasniji od rada na radnom mestu. Pošto u našim upravnim zgradama ne postoji mogućnost organizovanja dnevnog boravka dece, nedavno smo za zaposlene u Beogradu organizovali „Sajam vrtića”, na kojem su zaposleni mogli da se upoznaju sa ponudom i uslovima rada raznih predškolskih ustanova.

Kakvu podršku ženama zaposlenim u IT sektoru daje HR?

Telenorov kodeks ponašanja izričito zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu. Otuda mi imamo ravnopravan odnos prema svim zaposlenima. Verujemo da zaposleni drže sudbinu u svojim rukama i da najviše od njih zavisi da li će, kako i koliko napredovati. Svima je omogućen kontinuiran razvoj kako u pogledu napredovanja na poslu, tako i u pogledu unapređenja znanja i veština. Naši zaposleni cene i to što vodimo brigu o njima i što im omogućavamo mnoštvo beneficija, kao što su: privatno penziono osiguranje, 24-časovno osiguranje, pravo na kupovinu Telenorovih akcija, stimulativna bonus politika, bezbedno i zdravo radno okruženje, redovni sistematski pregledi… Jedna smo od retkih kompanija koja u svojoj upravnog zgradi ima vrhunski opremljenu ambulantu.

Po Vašem mišljenju, koji su najčešći stereotipi koje žene stvaraju o IT industriji?

Predrasuda da su ženama bliže društvene nauke uveliko je prevaziđena. Mit o ženi u IT okruženju, kao oblasti koja je rezervisana isključivo za muškarce, ne postoji u onoj meri u kojoj je postojao pre nekoliko godina. To se može zaključiti i na osnovu onog što vidimo u našem neposrednom okruženju. Sve je više mladih žena koje žele da stanu rame uz rame sa muškarcima, i to baš u tim segmentima struke. Primera radi, Telenorov Sektor razvoja tehnologija, u kojem se najviše radi na razvoju softvera, odnedavno vodi žena, a na rukovodećim položajima od ukupno pet pozicija − tri zauzimaju žene. Osim toga, žene su odlični timski igrači, što je veoma važno, jer se najveći deo posla obavlja u timovima u kojima rade stručnjaci različitih profesija i obrazovanja.

Koje su prednosti zbog kojih bi žene trebalo da se opredele baš za karijeru u IT industriji, tj. šta je to što ta oblast ima više da ponudi u odnosu na neke druge oblasti?

Ako se odluče za ovu oblast, moći će da se školuju na fakultetima koji su napravili veliki pomak u prilagođavanju svog nastavnog programa potrebama tržišta i na kojima se neophodna znanja stiču već tokom studiranja. Po završetku studija biće u prilično dobroj poziciji pošto potražnja za ovakvim profilima na tržištu rada raste iz godine u godinu. Ono što smo takođe prepoznali kao važan motivacioni faktor kod stručnjaka ovog profila jeste stalni kontakt sa najsavremenijim tehnologijama. Zbog toga je njihov lični razvoj i rast garantovan za duži vremenski period. I naravno, njihovo znanje je primenljivo svuda u svetu.

Foto: Victor1558/Flickr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: