Nokia: Zašto nam do sada nisu trebali quad core i Full HD

Dok su Samsung, LG, Sony i skoro svaki drugi proizvođač telefona koji nije Apple predstavljali quad core telefone, Nokijino odbijanje je bilo vredno poštovanja.

Tehnopolis

Izvor: TechRadar

Sreda, 23.10.2013.

17:50

Default images

Danas, kada čak i ZTE pravi sper brze telefone po niskim cenama, logično je da se zapitamo zašto je Nokia toliko dugo plivala uzvodno sa permijum telefonima koji su imali samo dual core CPU.

Argument da je quad core procesor nepotreban nije validan pošto je on potreban za brojne procese kao što je fotografija i editovanje slika u visokoj rezoluciji, a Nokijin softver je umeo da se u pojedinim situacijama muči sa većim fajlovima.

Međutim, Samuli Haninen, potpredsednik sektora za softver u Nokiji rekao je sajtu TechRadar da je u pitanju bila kombinacija faktora – rad sa Microsoftom kako bi se platforma spremila kao i nepostojanje adekvatne tehnologije.

On je naglasio kako su stvarima, poput većeg senzora na Lumiji 1020, bili potrebni elementi unutar Windows Phone platforme koji su morali da budu ponovo napisani kako bi podržavali velike slike, a Full HD displej je zahtevao rad na OS nivou kako bi podržavao stvari kao što je treća kolumna pre nego što je bilo moguće predstaviti Lumiju 1520.

„Takođe smo morali da radimo na aplikacijama, ovo je dovelo do stvari kao što je ekstra red u mejl aplikaciji kako bismo maksimalno iskoristili prostor koji je 6-inčni displej nudio“, izjavio je Haninen.

On je takođe naglasio da, iako nije bilo tehnički moguće imati quad core procesor sa Full HD grafikom na Windows telefonu prošle godine, Nokija nije ni želela da ih koristi u svom hardveru.

„Da smo prošle godine mogli da imamo quad core procesor, rekao bih da ga ne želim. Morate da izvučete najbolje iz quad core čipa. Ukoliko to ne uradite kako treba, telefoni se greju“, izjavio je Haninen.

Pojavljivanje Qualcommovog Snapdragon 800 čipa izgleda je promenilo razmišljanje Nokije i Microsofta i obe kompanije su se složile oko promena na Windows platformi kako bi koristili hardver.

S obzirom na znatno efikasniji čip koji je u stanju da procesuira velike fotografije i video snimke, Nokia je napokon rešila da koristi jedinicu u svojim smartfonima i tabletima, dok Windows tablet Lumia 2520 čak koristi bržu verziju čipa.

Haninen je takođe naglasio da su trajanje baterije i prenosivost i dalje prioritet za kompaniju a ne naslovi o brzini uređaja u medijima pošto veruje da je to ono što kupci cene u stvarnom životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: