Mit o konstantnim inovacijama Stiva Džobsa

Većina Appleovih poboljšanja uglavnom su bili dodaci – i sa tim ništa nije loše.

Tehnopolis

Izvor: Time

Subota, 28.09.2013.

16:09

Default images

Apple je pre izvesnog vremena predstavio iPhone 5S i 5C. Kompanija je prodala 8 miliona ovih uređaja u prvoj nedelji, obarajući rekord od 5 miliona prodatih primeraka iPhonea 5.

Ovo su očigledno dobre vesti za Apple i iPhone u ovom trenutku, ili barem nisu zabrinjavajuće.

Međutim, brojni mediji su ipak imali nešto da dodaju. Za mnoge ovo više nije Apple Stiva Džobsa. Apple koji je svakih par godina uzdrmavao svet tehnologije sa proizvodom koji je bio toliko inovativan da je zauvek menjao industriju. Džobs je to učinio sa muzikom, pametnim telefonima, kompjuterima... Međutim, nakon njegove smrti izgleda da je era inovacija posustala i otvorila put za promene u vidu malih dodataka.

Sendi Kenold, novinarka sajta ABCNews, veruje da Džobs ne bi bio zadovoljan milijardama dolara koji su došli od malo prerađenih proizvoda.

I tu je problem. Pod Stivom Džobsom, Apple je svakih par godina izbacivao proizvod koji je obeležavao jednu epohu. Pod Timom Kukom, kompanija je sposobna samo za dosadne, evolutivne biznis strategije, naglašava Kenoldova.

Zlatno doba za kojim ona žali zapravo nikada nije postojalo. Stiv Džobs nije menjao svet na svake dve godine, poput sata, i on jeste bio veliki majstor za unapređenja.

Koliko je on zapravo puta prodrmao svet tehnologije sa proizvodom koji je bio toliko inovativan da je zauvek promenio industriju? U prvih 9 godina postojanja Applea, od 1976. do 1985. godine, postojale su dve takve stvari: Apple II i Macintosh.

Međutim, kako bismo uprostili stvari, počnimo od 9. jula 1997. godine kada je Gil Amelio napustio poziciju izvršnog direktora Applea i tako Džobsu prepustio potpunu kontrolu nad kompanijom koju je osnovao. I hajde da završimo sa 25. avgustom 2011. godine, danom Džobsove ostavke. To je 5.161 dan.

Skoro svako će se složiti da su originalni iPod (2001.), iPhone (2007.) i iPad (2010.) promenili industriju zauvek. Originalni iMac je to takođe učinio 1998. godine. Možda će neko tvrditi da je u pitanju bio trijumf izgleda i marketinga, ali njegov uticaj se i danas oseća.

Dva Appleova servisa takođe su imala veliki uticaj: iTunes (2003.) i App Store (2008.).

Ovo su sve proizvodi koji su izazvali seizmičke potrese koji su prodrmali industriju zauvek – u pitanju su trenuci koji se još nisu desili pod Timom Kukom.

U pitanju je 6 proizvoda koji zauvek promenili način na koji razmišljamo, ili jedan na svakih 860 dana u proseku, iako je ponekada razmak bio znatno veći.

Ali u pitanju nije revolucija svake godine. A Tim Kuk je izvršni direktor Applea malo manje od 2 godine, tako da nema ništa duboko uznemirujuće u činjenici da još nije uspeo da razdvoji more.

Naravno, skeptici nisu čekali da prođe određeno vreme za Apple sa Kukom na čelu, već su se iznad kompanije nadvili poput malog oblaka od samog početka tvrdeći da on jednostavno neće moći da nastavi tamo gde je Džobs stao.

Ovo naravno nije nerazuman stav. Tim Kuk ipak mora da popuni najveće cipele koje je tehnološki svet ikada imao i on, i verovatno bilo ko drugi, nije sposoban da uradi sve one stvari koje su Džobsu dolazile prirodno.

Tima Kuka neće biti lako ocenjivati sve dok Apple ne uđe u potpuno novu kategoriju proizvoda. A to će se desiti u nekom trenutku i moguće je da će biti ili spektakularno ili potpuni promašaj – ili će se naći negde u sredini, poput pojedinih proizvoda Stiva Džobsa.

Kuk za sada ima dosta manevarskog prostora pre nego što značajno počne da zaostaje za Džobsom.

Za svaki veliki korak koji je kompanija napravila, bilo je podjednako mnogo malih koraka koji su proizvode činili lakšim, bržim, tanjim i korisnijim. Appleovi najvažniji proizvodi možda su menjali igru, ali najbolji proizvodi su bili oni koji su koristili mala, evolutivna unapređenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: