Google Art Project i u Srbiji

Google je danas najavio partnerstvo sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog proširujući tako svoj projekat „Art Project“ i na Srbiju.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

10:35

Default images

Zahvaljujući ovoj saradnji, svetskoj i domaćoj javnosti pružen je uvid u izbor od 50 vrhunskih umetničkih ostvarenja nacionalne kulturne baštine koji se čuvaju u ovoj instituciji. Reprezentativna dela srpske umetnosti prve polovine 20. veka iz kolekcije Pavla Beljanskog i na ovaj način potvrđuju svoje mesto u društvu svetske umetničke baštine.

Partnerstvo je deo globalnog projekta širenja, koje sada obuhvata 180 partnera u preko 40 zemalja. Najnovija širenja obogatila su kolekciju za više od 10% čime se ukupni broj objekata visoke rezolucije popeo na preko 35,000.

Projekat obuhvata niz institucija, velikih i malih, veoma poznatih i manje tradicionalnih. Zahvaljujući tome, sada svi mogu pretraživati savremena dela Muzeja moderne umetnosti u Istanbulu ili se diviti delima iz  Galerije Umetnosti Južne Australije (čijih je gotovo 600 predmeta obuhvaćeno) ili pristupiti bogatstvima poznate palate Palazzo Vecchio u Italiji. U ovom širenju, kolekciji su pridodati i neobične lokacije kao što su Nacionalni Balet Kanade, pre-Kolumbovska umetnost Perua , i dekorativna umetnost Čilea.



Dve nove karakteristike od danas čine deo „Art Project“ iskustva.

●     Alatka nazvana 'Compare' (poredi) dozvoljava upoređivanje dva umetnička dela jedno pored drugog. Korisnici mogu videti kako se tehnika umetnika razvijala tokom vremena, pronaći zajedničke odlike dekorativne umetnosti različitih kultura ili do detalja pregledati dva različita dela istog umetničkog dela. Na primer, može se gledati rani nacrt „linije života“ The Life Line čiji je autor Winslow Homer iz Cooper-Hewitt, Nacionalnog Muzeja Dizajna može se porediti sa gotovom slikom koja se nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji kako bi se videlo kako se vizija umetnika razvijala kroz život dela.

●     Da bi pomogli ljudima da svoja umetnička dela podele sa drugima preko interneta, kreirali smo Google Hangout aplikaciju koja korisnicima omogućuje da podele svoje kolekcije i stvore presonalizovane ture sa vodičem. Korisnici mogu pozvati svoje prijatelje da pogledaju i komentarišu omiljena dela u video četu ili, u turi sa stručnim vodičem, obiđu dela koja će im omogućiti da uživaju u nekoj temi ili kolekciji. Aplikacija se može naći u navigacionom baru na levoj strani svakog od radova.

"Da bi se bi se neko umetničko delo ili objekat postavili online, neophodno je mnogo posvećenosti i truda od strane naših partnera i gotovo je neverovatno kada se prisetimo da smo u nekoliko kratkih godina izgradili bogatstvo dragocenosti na jednom mestu. Imamo posetioce Art Project stranica koji dolaze iz svih delova sveta, od Brazila do Indije ili Japana. I ta želja za donošenjem novih umetnina online ne jenjava već raste. Ako se ovome pridoda i razvoj tehnologije na kojem radimo kako bi svi mogli istraživati predmete na sve veći broj načina, verujemo da je ovo veoma uzbudljivo vreme za ljubitelje umetnosti,“ rekao je Amit Sood, direktor projekta „Art Project“, Google.

Projekat „Art Project“ je otelotvorenje posvećenosti kompanije Google približavanju kulture i interneta i napora ka omogućavanju pristupnosti kulturnim sadržajima najširoj mogućoj publici. Pod pokorviteljstvom Kulturološkog Instituta, Google je omogućio slike visoke rezolucije Svitaka Mrtvog mora, digitalizovao arhive poznatih ličnosti kao što je Nelson Mandela, i učinio dostupnim istorijske arhive u formi online izložbe.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog nazvana je po darodavcu, diplomati, kolekcionaru i meceni Pavlu Beljanskom (1892-1965). Kolekciju čini 185 slika, skulptura, crteža i tapiserija 37 umetnika sa jugoslovenskih prostora među kojima su Nadežda Petrović, Milan Milovanović, Petar Lubarda, Sava Šumanović, Milan Konjović, Nedeljko Gvozdenović, Jovan Bijelić, Risto Stijović, Sreten Stojanović i drugi. Predstavlja nаjviši domet srpskog modernizmа prve polovine dvаdesetog vekа. Beljanski je vođen instinktom birao dela i smatrao da kolekciju treba da povezuje koloristički sklad i likovni ritam i želeo da se ona izlaže kao celina.

Po Ugovoru o poklonu iz 1957. sa rukovodstvom AP Vojvodine, jedan od uslova za zaveštanje, bila je izgradnja zgrade za čuvanje i predstavljanje kolekcije. Na Trgu galerija u centru Novog Sada, po projektu arhitekte Ive Kurtovića, u tu svrhu izgrađen je prvi namenski muzejski prostor u Srbiji, za javnost otvoren 1961. Zgrada je proglašena za spomenik kulture.

Kolekcija Pavla Beljanskog je osnov i temelj rada Spomen – zbirke; nabavkom dela umetnika iz kolekcije, dokumenata, ličnih predmeta, kako umetnika, tako i darodavca, stvoren je Dokumentarni fond koji prelazi broj od 4000 predmeta.U okviru ustanove je i specijalizovana biblioteka. Stalna postavka, osim kolekcije Pavla Beljanskog, reprezentativne antologije jugoslovenske umetnosti prve polovine 20. veka, sadrži i dva memorijala: Memorijal Pavla Beljanskog (1966) i Memorijal umetnika (1971).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: