Nokia: Budućnost u rukama Windows Phone 8

Za Nokiju sve se svodi na jedno: da li će je novi Microsoftov smartfon softver vratiti u igru ili će biti prekasno?

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2012.

09:02

Default images

Nakon što je 14 godina bila na prvom mestu najprodavanijih telefona, Nokia nije uspela da odgovori Appleovom izazovu od 2007. kada je na tržište stigao iPhone i „razneo" ga.

Finska kompanija krenula je strmoglavo da gubi tlo pod nogama, sa sve slabijom prodajom i manjim udelom tržišta, zatvaranjem fabrika, hiljadama otkaza i smanjenjem kreditne sposobnosti.

Istraživačka firma IDC objavila je da je u periodu od jula do septembra 2012. Nokia prvi put nestala sa liste top 5 svetskih proizvođača smarftona.

Ona je i dalje druga na listi najvećih proizvođača telefona, ali prodaja „ne-pametnih” telefona sve se više smanjuje tako da tu gotovo da i nema profita.

CEO kompanije, Stiven Elop, veruje da je novi Windows Phone 8 šansa da se ovaj trend preokrene, nazivajući ga katalizatorom za nove modele.

Microsoft u ponedeljak (29. 10) predstavlja Windows Phone 8 softver a prvi telefoni iz Nokije, Samsunga i HTC-a sa ovim OS očekuju se sledećeg meseca.

Microsoft je nedavno predstavio Windows 8 za PC i tablete, koji je pozajmio izgled od Windows Phonea, što znači da će sada Microsoft imati uniformisan izgled za sve uređaje (makar one koji koriste Windows 8). Kompanija je olakšala programerima pravljenje softvera koji, uz manje modifikacije, može da radi na obema platformama.

Analitičari smatraju da je ovo prelomni trenutak za Nokiju.

„Nokia sve nade polaže u Microsoft i ako se kocka ne isplati, gubici mogu biti astronomski”, kaže Nil Moston iz Strategy Analytics. „Sve opklade je stavila na jednog konja a to je visokorizična strategija”.

U februaru prošle godine Nokia je objavila da se udružuje sa Microsoftom i da će Windows zameniti softvere Symian i MeeGo. Osam meseci kasnije proizveli su prvi Nokia Windows Phone.

Potrošači nisu bili mnogo zagrejani za njega i ubrzo je postalo jasno da će ti telefoni, sa Windows Phone 7, zastariti jer ne mogu biti unapređeni na Windows 8.

„Niko neće da prodaje uređaje koji će zastariti za nekoliko meseci”, kaže Majkl Šreder, analitičar iz FIM Banke iz Helsinkija. On daje Nokiji rok do aprila da pokaže da li je još uvek u igri. „Ako ne bude imala više od 5 odsto udela u svetskom tržištu smartfona do kraja prvog kvartala 2013, upaliće se crvena lampica”, kaže Moston.

Analitičari procenjuju da je Nokijin udeo sada 4 odsto, u odnosu na 14% od pre godinu dana. Oni očekuju da će ove godine biti prodato oko 700 miliona smartfona širom planete.

I dok operateri i prodavci nemaju ništa protiv trećeg sistema koji bi mogao da uzdrma dominaciju Appleovog iOSa i Googleovog Androida, kupci su ti koji će na kraju da odluče sudbinu Nokije i Windows Phone 8.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: