Windows 8: Stvari koje treba da znate

Novi Microsoftov operativni sistem Windows 8 namenjen je tabletima i računarima. Iako se njegovo korišćenje na prvi pogled može učiniti malo konfuznim, vremenom će vam postati druga priroda.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 27.10.2012.

15:56

Default images

Početni ekran je vaša baza

Početni ekran je prva stvar koju ćete videti kada butujete Windows 8 računar. Ova horizontalna mreža pločica zapravo je novi desktop. To je vaša baza. Iako i dalje postoji stari desktop, do njega ćete doći tako što ćete kliknuti na ikonu novog Start ekrana.

Početni ekran skladišti sve vaše aplikacije u takozvanim „živim pločicama“. Pločice vam pokazuju šta se tačno dešava unutar aplikacije. Pločica aplikacije za vreme prikazivaće temperaturu vaše lokacije, ukoliko je pritisnete, otvoriće vam se u punom ekranu.

Windows Charms: Prevucite sa desne strane

Početni ekran samo je jedan od vaših najboljih prijatelja kada je u pitanju Windows 8. Vrlo brzo upoznaćete se i sa Charms tabom. Kada jednom pokrenete aplikaciju ona će zauzeti ceo ekran, na dnu ne postoti taskbar koji će vas prebaciti na drugi meni ili program.

Umesto toga, možete prevući prstom sa desne ivice ekrana kako biste aktivirali Charms meni – set prečica, uključujući i dugme Windows koje će vas vratiti na početni ekran. Ovaj tab možete pozvati iz bilo kog ekrana ili aplikacie. Ukoliko koristite miš, rotirajte kursor u gornjem desnom uglu.

Nabavite aplikacije iz Microsoft Storea

Windows 8 je uglavnom baziran na aplikacijama i sigurno se pitate gde možete da ih nabavite?

Microsoft store nalazi se već instaliran na svim Windows 8 računarima i nalazi se među aplikacijama na početnom ekranu. Kada skinete neku aplikaciju ona će se automatski pojaviti na start ekranu.

Organizovanje početnog ekrana

Kada dodate aplikacije na početnu stranu možete ih vlro lako i organizovati. Dovoljno je samo da je nakon kratkog dodira premestite gde želite na ekranu. Moguće je menjati i veličinu pločice i organizovati ih po različitim kategorijama.

Kontrola aplikacija: Prevucite prstom po ivicama

Većinu vremena provodićete u aplikacijama, i ne morate da svaki put idete na početni ekran kako bi otvorili novu. Prelaskom prsta preko leve strane ekrana otvorićete već aktivne aplikacije. Tako možete da izaberete onu koju želite da vidite na ekranu u određenom trenutku. Kada ste unutar aplikacije, prelaskom prsta preko gornje ili donje strane možete aktivirati i menije.

Rad sa više aplikacija u isto vreme

Ne morate da birate koja će vam aplikacija biti aktivna sve vreme. Kako pređete preko leve ivice aplikacije možete je zadržati i zaključati odmah do druge aplikacije. Takođe je moguće podešavati njihovu veličinu do jedne četvrtine ekrana, dok će preostali prostor zauzimati druga aplikacija. Ovako možete u isto vreme držati aktivnim mejl klijenta i određeni dokument.

Zatvaranje aplikacija

Kada aplikacija zauzima ceo ekran samo pritisnite njen vrh i spustite aplikaciju niz ekran i tako ćete je zatvoriti. Prilikom pritiska potrebno je koristiti jači dodir kako Windows ne bi pomislio da pokupavate da pristupite meniju. Ukoliko Windows 8 koristite na desktop računaru i u pitanju je desktop aplikacija, dovoljno je samo kliknuti na crveno X.

Uglovi, miš i tastatura

Windows 8 namenjen je korišćenju na računarima i tabletima sa ekranima osetljivim na dodir, ali i kompjuterima sa mišem i tastaturom. Iako je većina saveta fokusirana na pokrete prstiju, miš takođe može aktivirati menije blagim kruženjem po ivicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: