Koje su najuspešnije IT kompanije u regionu?

Sto najvećih IT kompanija po prihodu u 2011. u Jadranskoj regiji ostvarilo je ukupno 2,53 milijarde evra i zapošljavalo nešto više od 13 hiljada radnika.

Podeli

U odnosu na godinu dana pre, ukupni prihod u istraživanje uključenih kompanija je povećan za 2,2 % a broj zaposlenih smanjen je za 1,4 %.

Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sedištem u Zagrebu, sa ostvarenih 246 miliona evra, a u prvih pet uključeni su i ComTrade Group iz Beograda, slovenačka Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group. Ovo su podaci iz upravo objavljenog istraživanja koje IDC Adriatics priprema već treću godinu za redom.

"Nakon umerenog rasta zabeleženog 2010.godine, vodeće kompanije u regiji su ostvarile skromno povećanje prihoda i u prošloj godini", ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor kompanije IDC Adriatics. "Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija kompanija snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama, te sposobnosti pojedinih kompanija da se prilagode izazovima zaoštrenih uslova poslovanja. Razlike između postignuća pojedinih kompanija variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda".

U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona, informatičkih preduzeća koja nude IT usluge i proizvođača softvera, vodeće tri kompanije su, kao i godinu ranije: ComTrade Group, S&T Group, Asseco SEE, dok je na četvrto mesto došao Combis.

Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju sedišta u Jadranskoj regiji listu predvodi IBM, kao i 2010. godine, a na drugu se poziciju probio Oracle. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih ćerki kompanija po pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

Među distributerima IT opreme, vodeća kompanija je već spomenuta M San Grupa, a slede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada, koji je istisnuo Diss na četvrto mesto.

Listu najboljih u maloprodaji informatičkih proizvoda ponovo predvodi Eurotrade iz Rovinja.

"Ovakav pregled daje odgovor na pitanje 'ko je ko' u informatičkoj ponudi u Jadranskoj regiji. Krajnjim korisnicima, ekspertima informatike i nabavci omogućuje uvid u ulogu i značaj pojedinih igrača na tržištu, a samim IT kompanijama daje mogućnost da uporede vlastita postignuća s konkurencijom", pojašnjava Žitnik.

"Jednostavno, ovo može poslužiti kao vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera pri proceni gde treba potrošiti sredstva namenjena IT investicijama u sledećoj godini."

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Aktuelno

Kakva je sudbina srpskog jezika?

Ukoliko se na vreme ne prilagodi digitalnoj budućnosti, srpski jezik bi lako mogao izumreti, zaključak je skupa kojim je u beogradskom hotelu Hajat obeležen Međunarodni dan jezičkih tehnologija.

Aktuelno ponedeljak 29.10. 12:35 Komentara: 42

Pulsiranje "tvitosfere"

Pre tačno tri decenije kompjuter je proglašen za “ličnost godine” Time magazina, najavljujući možda i najveće promene u istoriji čovečanstva. Laskava titula prestižnog magazina za 2010. godinu odlazi u ruke osnivača Facebooka, potvrđujući da dolazi nova era u razvoju medija. Dve godine kasnije o najpopularnijoj društvenoj mreži u svetu polako počinje da se govori kao o servisu koji prvenstveno služi za samopromociju, dok se prava komunikacija navodno seli na Twitter. Tako bar tvrde idejni tvorac komunikacije u 140 karaktera i ljubitelji ove društvene mreže čije vreme tek dolazi.

Aktuelno nedelja 28.10. 09:14 Komentara: 15

Najbolji Windows 8 uređaji

Microsoft je predstavio finalnu verziju Windowsa 8, a izvršni direktor Stiv Balmer je tokom prezentacije pokazao mogućnosti ovog operativnog sistema na nekoliko tableta i laptopova.

Aktuelno petak 26.10. 13:06 Komentara: 18
strana 1 od 15 idi na stranu