Koje su najuspešnije IT kompanije u regionu?

Sto najvećih IT kompanija po prihodu u 2011. u Jadranskoj regiji ostvarilo je ukupno 2,53 milijarde evra i zapošljavalo nešto više od 13 hiljada radnika.

Podeli

U odnosu na godinu dana pre, ukupni prihod u istraživanje uključenih kompanija je povećan za 2,2 % a broj zaposlenih smanjen je za 1,4 %.

Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sedištem u Zagrebu, sa ostvarenih 246 miliona evra, a u prvih pet uključeni su i ComTrade Group iz Beograda, slovenačka Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group. Ovo su podaci iz upravo objavljenog istraživanja koje IDC Adriatics priprema već treću godinu za redom.

"Nakon umerenog rasta zabeleženog 2010.godine, vodeće kompanije u regiji su ostvarile skromno povećanje prihoda i u prošloj godini", ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor kompanije IDC Adriatics. "Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija kompanija snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama, te sposobnosti pojedinih kompanija da se prilagode izazovima zaoštrenih uslova poslovanja. Razlike između postignuća pojedinih kompanija variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda".

U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona, informatičkih preduzeća koja nude IT usluge i proizvođača softvera, vodeće tri kompanije su, kao i godinu ranije: ComTrade Group, S&T Group, Asseco SEE, dok je na četvrto mesto došao Combis.

Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju sedišta u Jadranskoj regiji listu predvodi IBM, kao i 2010. godine, a na drugu se poziciju probio Oracle. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih ćerki kompanija po pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

Među distributerima IT opreme, vodeća kompanija je već spomenuta M San Grupa, a slede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada, koji je istisnuo Diss na četvrto mesto.

Listu najboljih u maloprodaji informatičkih proizvoda ponovo predvodi Eurotrade iz Rovinja.

"Ovakav pregled daje odgovor na pitanje 'ko je ko' u informatičkoj ponudi u Jadranskoj regiji. Krajnjim korisnicima, ekspertima informatike i nabavci omogućuje uvid u ulogu i značaj pojedinih igrača na tržištu, a samim IT kompanijama daje mogućnost da uporede vlastita postignuća s konkurencijom", pojašnjava Žitnik.

"Jednostavno, ovo može poslužiti kao vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera pri proceni gde treba potrošiti sredstva namenjena IT investicijama u sledećoj godini."

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Aktuelno

Francuski Archos predstavio svoja tri smartfona

Francuski proizvodjač Archos (Aršo) predstavio je tri nova smartfona - 50 Diamond S i 50e Helium, dva modela koji funkcionišu pod Google-ovim operativnim sistemom Android 5.1 Lollipop, kao i 50 Cesium koji funkcioniše pod Microsoft-ovim operativnim sistemom Windows 10 Mobile.

Aktuelno četvrtak 27.08. 10:35 Komentara: 12
strana 1 od 164 idi na stranu