Maraton na Wikiju posvećen naučnicama

Profili žena na Wikipediji koje su se bavile tehnologijom i mašinstvom biće osveženi u „maratonu uređivanja” sledećeg meseca u Kraljevskom društvu u Londonu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2012.

08:52

Default images

Oni koji ne budu mogli da prisustvuju sesiji 19. oktobra u Londonu moći će da učestvuju online.

Svi profili tiču se istorijskih ličnosti, a povod za ovaj događaj jeste godišnja proslava zaveštanja Ejde Lavlejs (Ada Lovelace). Ona je početkom 19. veka radila sa matematičkim inženjerom Čarlsom Bebidžom na njegovoj „analitičkoj mašini”.

Mašina koja je dizajnirana ali nikad nije izgrađena smtra se osnovom savremenih računara.

Dan Ejde Lavlejs ustanovljen je kako bi se podigla svest o ženama koje trenutno rade na polju nauke, tehnologije, mašinstva i matetmatike.

Među profilima koji će biti „prerađivani” su i oni o Dejm Ketlin Lonsdejl (Dame Kathleen Lonsdale), kristalografa koja je otkrila hemijsku strukturu uljane komponente benzena i dr Elsi Vidouson (Elsie Widdowson) koja je nadgledala uvođenje vitaminskih suplemenata u ishrani tokom Drugog svetskog rata.

Još jedna kandidatkinja, Meri Baklend (Mary Buckland), sve donedavno bila je spomenuta samo u profilu svog supruga Vilijama iako je par radio zajedno na paleontološkim otkrićima, identifikovanju i dokumentovanju fosila u 19. veku.

Nakon ovog maratona preuređivanja Uta Frit, profesorka kognitivnog razvoja na UCL i članica Kraljevskog društva, vodiće panel diskusiju.

„Ideja da izmenimo neke stvari na Wikipediji ubola me je u žicu jer sam pre godinu dana čitala da tamo podatke obično ubacuju muškarci. To mi je upalilo alarm - mi uopšte ne razmišljamo ko su ljudi koji rade sav taj posao”, kaže Fritova.

Profesorka je zabrinuta za vidljivost žena na poljima nauke i tehnologije.

„Da li možete odmah da se setite pet-šest imena naučnica iz oblasti tehnologije? Da li je to zato što ih nema ili jer su nekako nevidljive?

To vam je kvaka 22 - ako ne možete lako da ih nađete na mestu kao što je Wikipedia, onda nećete ništa ni zanti o njima. Mislićete da one nisu važne”.

Profesorka je htela da lično napiše profil Meri Baklend ali onda je otkrila da on već postoji. „Ona je uradila izvrsne prikaze fosila, neke od njih čuvamo ovde u Društvu.

Nadam se da će ovaj događaj pokrenuti i druge slične kojima ćemo pojačati prisustvo naučnica u javnosti”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: