Stiže novi iOS, mape problematične

Od danas, 19. septembra, korisnicima iOS uređaja biće dostupan nova verija ove platforme, iOS 6. Najveću bojazan predstavljaju mape, jer je Apple odlučio da umesto Googleovih intergriše sopstvene.

Podeli

Izvršni direktor kompanije Waze, Noam Bardin, koja se nalazi na listi partnera pri izradu Appleovih mapa, kaže za Business Insider da su mape drugi najkorišćenij proizvod na mobilnim uređajima, posle mejla, i da je to velika prilika za zaradu novca.

Prema njegovim rečima, Apple se nada da će za dve godine stvoriti proizvod koji može da se takmiči sa Googleovim desetogodišnjim iskustvom u oblasti mapa, pretrage i navigacija.

Komentarišući to što je Appleu glavni partner na mapama kompanija TomTom, Bardin je rekao da se Apple udružio sa najslabijim igračem.

"Sa Appleovim mapama će se bukvalno desiti da ne nađete stvari. Kada ih nađete, možda će biti na pogrešnom mestu, a ako ih nađete, ruta možda neće biti najoptimalnija", rekao je on.

Bardin je dodao i da su mnogi programeri koji prave aplikacije za iOS kontaktirali Waze i tražili da integrišu njihove mape direktno umesto Appleovog servisa.

Inače, iOS 6, koji donosi pomenute mape, je dostupan od danas.

Nova verzija Appleove mobilne platforme najavljena je u junu, na WWDC konferenciji, a pored novih mapa donosi i 200 drugih novih funkcionalnosti, kažu iz ove kompanije.

Jedna od aplikacija koja je doživela unapređenja je Siri , koja sada više zna o filmovima, restoranima i muzici, može da pokreće aplikacije, a osim što će biti proširenja za podržane jezike (italijanski, korejski...), najavljeno je i da stiže na novi iPad.

Novi iOS donosi i Facebook integraciju, na kojoj je Apple blisko sarađivao sa Facebookom.

Phone aplikacija je takođe unapređena, te sada nudi opciju da na poziv odgovorite nekom od predefinisanih poruka ili obeležite da vas telefon obavesti kasnije da ste imali propušten poziv. Tu je i Do Not Disturb opcija koju možete uključiti kada ne želite da vas zvuci ili osvetljenje uznemiravaju, ali ćete za to vreme ipak primati poruke i notifikacije.

Facetime u novom iOS-u radi i preko mobilne mreže, a tu je i novi mobilni Safari.

iOS 6 donosi i unapređenja Photo Streama, tu je opcija VIP, kojom možete označiti nekoga ko vam je bitan i za čije poruke ili mailove želite da budu vidljiviji, kao i aplikacija PassBook, predstavljena kao najjednostavniji način da čuvate sve karte na jednom mestu.

Među iOS 6 novitetima je i Eyes Free, projekat nastao u saradnji sa proizvođačima iz automobilske industrije.

Biće dostupan za korisnike iPhonea 3GS i novijih, sve tri generacije iPada i iPod touch četvrte generacije.

Vesti

Francuski Archos predstavio svoja tri smartfona

Francuski proizvodjač Archos (Aršo) predstavio je tri nova smartfona - 50 Diamond S i 50e Helium, dva modela koji funkcionišu pod Google-ovim operativnim sistemom Android 5.1 Lollipop, kao i 50 Cesium koji funkcioniše pod Microsoft-ovim operativnim sistemom Windows 10 Mobile.

Aktuelno četvrtak 27.08. 10:35 Komentara: 12

iOS Akademija upisuje treću generaciju

Poznato je da je razvoj aplikacija za iOS uređaje jedan od najunosnijih poslova u programerskoj struci, a na osnovu iskustva organizatora iOS Akademije sve više programera prelazi sa pravljenja Internet sajtova i servisa na razvoj mobilnih aplikacija.

Aktuelno ponedeljak 27.07. 08:30 Komentara: 7
strana 1 od 164 idi na stranu