Samsung optužen za loše uslove u fabrikama

Samsung se našao na meti otpužbi za nehumane uslove rada u svojim fabrikama i fabrikama njihovih dobavljača.

Podeli

Nakon četvoromesečne istrage neprofitne organizacije sa sedištem u Njujorku, China Labor Watch, objavljen je izveštaj u kome se navodi da se krše prava radnika u šest Samsungovih fabrika i dve fabrike Samsungovih dobavljača.

U izveštaju se navodi da su radnici primorani da rade prekovremeno, da su primorani da stoje po 12 sati, te da su izloženi verbalnom i fizičkom zlostavljanju. Posebno zabrinjavajući su navodi da u tri fabrike zaposlene osobe starosti ispod zakonskog minimuma.

Prošlog meseca slične optužbe China Labor Watch je uputio kompaniji HEG Electronics, kineskom dobavljaču Samsunga, Motorole i kompanije LG. Samsung je odbacio ove optužbe nakon što je sproveo sopstvenu istragu i nazvao ih neosnovnim.

Međutim, sada China Labor Watch kaže da se problem ne odnosi samo na HEG, već se prostire kroz celu mrežu fabrika i dobavljača kompanije Samsung.

Iz Samsunga kažu da se slažu samo sa činjenicom da radnici u fabrikama povremeno rade prekovremeno.

"Delimično se slažemo sa izveštajem da je ponekad potrebno da radnici rade prekovremeno u pojedinim fabrikama, naročito kada lansiramo novi prozvod", rekao je portparol Samsunga, Džejms Čang za WSJ i dodao da će istražiti tu praksu u svojim fabrikama.

Izveštaj je naslovljen sa "Da li Samsung koristi Appleov patent zloupotrebe radnika", a u celini je dostupan ovde.

Ovo nije prvi slučaj da je neka kompanija optužena za loše uslove rada u fabrikama u kojima se proizvode njihovi uređaji.

Najviše se govorilo o Foxconnu, proizvođaču komponenti za mnoge tehnološke kompanije, među kojima je i Apple. Apple je ove godine angažovao organizaciju koja se bavi zaštitom prava radnike Fair Labor Association (FLA), kako bi istražio sve navode o lošim uslovima rada u Foxconnovim fabrikama.

Vesti

Francuski Archos predstavio svoja tri smartfona

Francuski proizvodjač Archos (Aršo) predstavio je tri nova smartfona - 50 Diamond S i 50e Helium, dva modela koji funkcionišu pod Google-ovim operativnim sistemom Android 5.1 Lollipop, kao i 50 Cesium koji funkcioniše pod Microsoft-ovim operativnim sistemom Windows 10 Mobile.

Aktuelno četvrtak 27.08. 10:35 Komentara: 12

iOS Akademija upisuje treću generaciju

Poznato je da je razvoj aplikacija za iOS uređaje jedan od najunosnijih poslova u programerskoj struci, a na osnovu iskustva organizatora iOS Akademije sve više programera prelazi sa pravljenja Internet sajtova i servisa na razvoj mobilnih aplikacija.

Aktuelno ponedeljak 27.07. 08:30 Komentara: 7
strana 1 od 164 idi na stranu