Dan slobode softvera i u Srbiji

Dan slobode softvera (Software Freedom Day) obeležava se 15. septembra različitim manifestacijama širom sveta.

Podeli

Ove godine biće obeležen i u Beogradu u galeriji O3one, od 13 do 17 časova.

Događaj su organizovale zajednice koje se bave slobodnim softverom u Srbiji, među kojima su Mozilla Srbija, Ubuntu Srbija, Linux Mint Srbija, LibreOffice Srbija, LiBRE! tim, LUGoNS i Slackware Srbija.

"Proslavom dana slobodnog softvera aktivisti FLOSS pokreta u Srbiji žele da popularišu upotrebu besplatnog i slobodnog softvera u Srbiji", rekli su za B92 organizatori ovog događaja. "Iako su postignuti rezultati značajni, nedavno istražicanje Zavoda za statistiku predstavljaju pravo ohrabrenje, svaka prilika za popularizaciju FLOSS softvera je dobrodošla."

Pored uvoda u slobodan i softver otvorenog koda, na proslavi Dana slobodnog softvera goovoriće se i o tome zbog čega slobodan softver nije u društvu zastupljen u onom procentu koliko je to u privrednim subjektima i privatnim preduzećima, kažu organizatori.

Ukoliko želite da potvrdite svoj dolazak i saznate više o ovom događaju to možete učiniti na Facebook i Google Plus strani.

Aktuelno

Smrt slobodnog interneta

Do celokupnog znanja uz samo par klikova mišem – to je bila vizija slobodnog i dostupnog interneta. No, sve češće se na internetu može naići na zabrane i cenzure. Blokade postavljaju gotovo sve države sveta.

Aktuelno ponedeljak 24.09. 21:49 Komentara: 19

Povratak Mate Hari

Šta biste radije odabrali: partnerovo uhođenje ili cyber ratovanje? Niste, nažalost, u prilici da birate – godinama učestvujete u oba. U vajkadašnjem nadmetanju lopova i žandara danas se uveliko koriste najsavremenija tehnološka pomagala i postupci.

Aktuelno sreda 19.09. 21:58 Komentara: 0
strana 1 od 16 idi na stranu