Neuspeli pokušaji "ubijanja" Facebooka

Spremite maramice. Vreme je da oplakujemo još jednog neuspelog „ubicu Facebooka”.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2012.

13:03

Default images

Osnivači Diaspore, društvene mreže za koju su mogi nekada mislili da će skinuti Facebook sa trona ili ga barem značajno ugroziti, objavili su ove nedelje da „prepuštaju kontrolu zajednici”.
Šta to uistinu znači: iako će sajt nastaviti da radi, suosnivači Maksvel Salcberg i Danijel Gripi odustaju od projekta.

Poput mnogih drugih startup projekata koji su pompezno najavljivani kao „ubice Facebooka” ili makar „anti-Facebook” zajednice, Diaspora nije uspela da ispuni ogromna očekivanja tako velike baze korisnika kakvu ima FB.

Evo još nekih Facebookovih rivala koji su završili neslavno uprkos ogromnim ambicijama:

Unthink

Pokrenut oktobra 2011, dok se Occupy Wall Street zahuktavao, Unthink je zauzeo antikorporacijski stav i zalagao se za zaštitu privatnosti, obećavši korisnicima da će biti vlasnici sopstvenih podataka.

Kompanija je sebe eksplicitno nazvala anti-Facebook (sa sve promo videom u kome se ruga Zakerbergu). Međutim, Unthink je bio okrenut profitu. Svakog novog korisnika je pitao, pri postavljanju profila, da li želi da mu neki brend sponzoriše stranicu ili da plati članarinu od 2 dolara.
Status: Neaktivan.



Google+

Pokrenut 2011. od strane jednog od najmoćnijih IT giganata, Google + je imao odličnu startnu poziciju, agresivnu kampanju i pucao je pravo u Facebook. Razlikovao se od Zakerbergove mreže većim akcentom na ličnu privatnost i uveo opciju ”krugova” koja je omogućavala da birate posebne statuse za određene grupe i prijatelje.

Iako je u početku bio dovoljno popularan da privuče 100 miliona korisnika za impresivno kratko vreme, aktivnost korisnika je toliko mala da su ga mediji prozvali ”gradom duhova”.
Status: Aktivan, uprkos svim ”duhovima”.



Google Buzz

Pre Google Plusa desio se jedan mnogo katastrofalniji Googleov pokušaj da napravi društvenu mrežu. Google Buzz se ponašao kao Twitter: to je bilo sredstvo za mikroblogovanje embedovano u Gmail.

Cool ideja, ali opterećena problemima o privatnosti. Američka Savezna komisija za privredu optužila je Google da „obmanjuje” svoje korisnike kada je o njihovoj privatnosti reč. Kao deo sudskog sporazuma, Google mora sledeće dve decenije da svake dve godine podnosi reviziju o privatnosti i mora eksplicitno da obavesti korisnike o svakoj promeni u načinu na koji se njihovi podaci dele.
Status: neaktivan. Sahranjen je krajem 2011.

Pip.io

Pokrenut je 2009. kao društvena mreža na vrhu svih drugih mreža. Odatle su korisnici mogli da postuju na Facebook, Twitter ili obe mreže istovremeno, da šalju poruke direktno pojedincima ili da postuju samo na Pip.io. Mogućnost da sve svoje društvene mreže imate na jednom sajtu trebalo je da od Pip.ioa napravi idealnu društvenu prodavnicu.
Status: Neaktivan od maja 2012.

OneSocialWeb

Kada je pokrenut, 2010, web korisnici su bili opterećeni politikom o privatnosti. Slično Diaspori, OneSocialWeb je trebalo da bude decentralizovana društvena mreža koja omogućava korisnicima da budu vlasnici sopstvenih podataka.
Status: Neaktivan

Global Square

Društvena mreža bliska Occupy Wall-Street pokretu, imala je slično polazište kao Diaspora i OneSocialWeb. Početkom 2012. Village Voice je sajt nazvao potencijalnom pretnjom za Zakerberga i kompaniju. „Neću da kažem da pravimo sopstveni Facebook, ali pravimo sopstveni Facebook”, kazao je jedan od developera za Wired.
Status: Koliko nam je poznato, još nije plasiran za javnost.

Anybeat

Društvena mreža dizajnirana da vas „anonimno poveže sa ljudima koje ne poznajete”. Sajt je ugašen u maju 2012, godinu dana nakon lansiranja. Osnivač Dimitrij Šapiro zaposlio se u Google +.
Status: Ugašen.

Diaspora

Osnovana 2010. s jednostavnom idejom koja podržava privatnost: umesto da svoje profile i osetljive informacije poverava udaljenim Facebookovim serverima, svaki korisnik hostuje svoje podatke. Kada je pokrenuta, članovi Facebooka su taman postali svesni silne privatnosti koje se odriču (vaši podaci otkrivaju se trećoj strani zarad profita), ali očigledno nisu bili dovoljno zabrinuti da bi prešli sa FB na Diasporu.
U novembru 2011. imala je svega 180.000 korisnika.
Status: i dalje funkcioniše kao „javni projekat”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: