NASA pravi satelite na "Android pogon"

Googleovi Nexus telefoni kontrolisaće novu flotu Nasinih mini satelita.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2012.

16:05

Default images

Šta biste radili da imate sopstveni satelit? Možda bi trebalo da počnete da razmišljate o tome.

PhoneSat - projekat koji nadgleda Nasa - želi da smanji troškove izgradnje svemirskih satelita do te mere da bi svako sa svemirskim ambicijama mogao da lansira jedan.

Satelit će biti napravljen od telefona a ne-tako-tajni sastojak je Googleov Android operativni sistem.

„Napredniji smartfoni već nude brojne mogućnosti koje su potrebne satelitskim sistemima, uključujući brze procesore, raznovrsne operativne sisteme, višestruke senzore, kamere visoke rezolucije, GPS prijemnike i radije”, piše u Nasinom saopštenju. Pa zašto graditi nov sistem od nule, kad i Androidov telefon može da završi posao?

Prva verzija satelita - PhoneSat 1.0 - košta oko 3.500 dolara. To je kocka veličine šolje za kafu sa HTC Nexus One telefonom dizajnirana da izdrži kosmičko zračenje; ima spoljašnji radio predajnik, spoljašnje baterije i mogućnost restartovanja ako prestane da šalje podatke.

Ideja je da ostane u životu dovoljno dugo da pošalje nove fotografije na Zemlju.

Naprednija verzija, PhoneSats 2.0 koristiće novije Samsung Nexus S telefone i imaće solarne ploče i dvosmerni radio sistem koji će omogućiti kontrolu satelita sa Zemlje.

Nasa je u aprilu organizovala nadmetanje programera za kreiranje Android aplikacija koje će biti ugrađene na PhoneSat a krajem godine trebalo bi da prvi sateliti budu poslati u svemir.

I druge kompanije se bave sličnim projektima.

NanoSatisfi gradi satelit koji bi trebalo da bude dostupan svima za programiranje, zasnovan na open source modelu, a Southern Stars planira da lansira satelit SkyCube koji će vam omogućiti da odmah preuzmete svemirske fotografije preko mobilnog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: