Bliži se kraj tradicionalnih daljinskih

Ranih osamdesetih industrija se okreće proizvodnji daljinskih upravljača zasnovanim na infracrvenoj tehnnologiji, koja se bazira na vrlo niskoj frekvenciji svetlosnih snopova. Mnogi daljinski i danas koriste ovu tehnologiju.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2012.

18:47

Default images

Suštinski, tokom gotovo šest decenija daljinski gotovo uopšte nije menjao, navodi se u tekstu kompanije LG o evoluciji daljinskih upravljača.

Prvi daljinski upravljač pojavio se 1950. godine, a dobio je i adekvatno ime Lazy Bone („lenje kosti“). Ovaj uređaj je sa televizorom bio povezan putem dugačke žice, a korisnici su njime mogli da uključe i isključe televizor, promene kanal.

Iako je bio uspešan, bilo je mnogo primedbi korisnika koji su se spoticali o kablove, pa je uređaj brzo povučen iz prodaje.

Pet godina kasnije pojavio se bežični Flash-Matic - jednostavan uređaj koji je slao zrake svetlosti prema fotoelektričnoj ćeliji kako bi se promenio kanal, uključio ili isključio televizor.

Mana ovog daljinskog bila je to što su fotoelektrične ćelije reagovale na jake izvore svetlosti, poput sunčeve svetlosti ili svetlosti sijalice, pa se dešavalo da se kanal promeni sam od sebe.

Problem je rešen godinu dana kasnije kada je predstavljen Space Command daljinski upravljač koji je koristio tehnologiju ultrazvuka, što se pokazalo kao daleko pouzdanije i praktičnije rešenje. Space Command je „upravljao“ domaćinstvima narednih 25 godina, tokom kojih je prodat u 9 miliona primeraka.

Sledeća na scenu stupa infracrvena tehnologija, kojoj se industrija okreće ranih osamdesetih godina, a mnogi daljinski i danas koriste ovu tehnologiju.

Međutim, daljinski upravljač danas evolvira u integralnu komponentu koja će promeniti našu interakciju sa televizorima, navodi se u pomenutom tekstu.

A uz pametne televizore koji imaju mogućnost povezivanja na internet javlja se potreba sa nečim više od menjanja kanala.

Istraživanjima koje je sprovela Asocijacija za potrošačku elektroniku (Consumer Electronics Association - CEA) pokazuju da će u budućnosti upotreba konvencionalnih daljinskih upravljača stalno opadati, te da će se razvijanje ovih uređaja odvijati u pravcu njihovog obogaćivanja nizom novih funkcija, konkretno opcija glasovnih komandi i navigacije kroz sadržaje televizora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: