Ove nedelje u IT svetu

Bilo je interesantnih akvizicija, ali i prodaje nedavno kupljenih paketa akcija ove nedelje u IT svetu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 29.07.2012.

09:14

Default images

Najpre smo saznali da je Google kupio Sparrow, kompaniju koja stoji iza mail klijenta sa Mac i iOS uređaje, a iako finansijski detalji nisu zvanično objavljeni, pojedini izvori tvrde da je Google platio manje od 25 miliona dolara.

To je znatno manje od 365 miliona dolara koliko je Apple dao za akviziciju kompanije AuthenTec, poznatog proizvođača sigurnosnih rešenja.

Sa druge strane, HTC, koji je prošlog leta objavio da za 300 miliona dolara kupuje 50 posto udela kompanije Beatsa, sada je objavio da prodaje polovinu svog paketa.

Finansijski izveštaji dominirali su vestima i ove nedelje, a u fokusu pažnje bili su najveći rivali na polju smartfona - Apple i Samsung, kao i Facebook, kome je ovo prvi kvartalni izveštaj o poslovanju nakon izlaska na berzu.

Rezultati kompanije Marka Zakerberga mogu se tumačiti dvojako. Analitičari su zadovoljni - ostvareni prihod veći je od onoga što su očekivali, međutim investitori su očekivali više, pa su tako akcije Facebooka u petak dostigne novi minimum. Naravno, nije moglo proći bez novih glasina o Facebook telefonu, koje je Zakerberg kasnije opovrgao.

Apple je u periodu od aprila do juna zabeležio rast prihoda i profita od 20 posto, a ukupno je zaradio 8,8 milijardi dolara.

Isti period bio je uspešan i za Samsung. Izlazak novog telefona uspešne Galaxy linije doprineo je profitu od 4,5 milijardi dolara, a Samsung je ostao na poziciji vodećeg proizvođača smartfona.

LG je u drugom kvartalu ove godine ostvario profit od 138 miliona dolara, ali je prodaja mobilnih uređaja bila slabija.

Gubitak je po prvi put prijavila kompanija Zynga, koja stoji iza popularnih Facebook igara FarmVille, CityVille i drugih.

O Googleovoj gigabitnoj mreži, koja stiže građanima Kanzas Sitija, od ove nedelje više se zna, jer je kompanija objavila detalje paketa i njihove cene.

Govorilo se i o tabletima, a veliki deo pažnje sada je uperen ka Microsoftovom Surface tabletu. Postavlja se pitanje hoće li njihova vizija biti uspešna, kao i koliko će uređaji koštati.

Među zanimljivostima iz IT sveta mogli smo saznati da će Sankt Peterburg dobiti spomenik posvećen Stivu Džobsu, kao i da je jedan Britanac oslobođen optužbe zbog šale koju je objavio na Twitteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: