Aplikacija za izvlačenje iz uličnih nereda

Ne želite da se nađete na putu gnevne gomile ili naoštrenih specijalaca? U pomoć bi vam mogao priskočiti vaš pametni telefon.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 27.06.2012.

17:56

Default images

Na konferenciji TEDGlobal u Edinburgu aplikaciju je predstavio njen autor Salvatore Jakonezi. Softver za pametne telefone, koji još nije dostupan javnosti već samo aktivističkim grupama, preuzima podatke iz više društvenih mreža i koristi ih kako bi vlasnika upozorio koja su područja manje opasna tokom demonstracija i uličnih nereda, piše BBC.

Među društvenim mrežama na kojima prati poruke su Flickr, Instagram, FourSquare, Facebook i Twitter. Broji poruke sa sadržajem o potencijalnoj opasnosti i one bez nje, pa ih sintetizuje u jednostavno čitljiv interfejs.

Dovoljno je usmeriti telefon da bi interfejs u boji prikazao da li je to područje opasno ili ne. Opasno je obeleženo crvenom, a bezedno zelenom bojom.

Jakonezi je nesvakidašnju aplikaciju razvio prateći nemire u Velikoj Britaniji, Italiji, Tunisu i Egiptu. Inače je na čelu kolektiva AOS (Art is Open Source), koji okuplja inženjere, umetnike i aktiviste usmerene na dizajniranje aplikacija za građanstvo.

Uskoro bi trebalo da se pojavi i javno dostupna aplikacija koju ćete moći da koristite i za bolje snalaženje nakon zemljotresa i drugih velikih prirodnih nepogoda ali i za bolji pregled saobraćajnih gužvi.

Foto: Simonmet / sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: