Angry Birds šire krila van virtuelnog sveta

Rovio, finska gejming kompanija koja je napravila Angry Birds - igricu sa preko milijardu preuzimanja do danas - sada širi svoja krila van virtuelnog sveta.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

15:30

Default images

Kompanija u svom online shopu već nudi kutije za užinu, plišane igračke, odeću, kancelarijski i školski pribor, posude za piće i hranu i kompjutersku opremu, pokrenula je liniju za nakit i potpisala ugovor o sponzorstvu jednog vozača Formule 1.

Ove nedlje Rovio je najavio da će u Rusiji lansirati i debitnu karticu Angry Birds, a sledeće u planu je otvaranje Angry Bird Land, zabavnog parka koji se narednog meseca otvara u finskom gradu Tampereu.

Unutrašnjost Roviovih kancelarija je upravo onakav kakav biste očekivali od jedne uspešne start-up kompanije: centralna trpezarija sa kaučima i jastucima u obliku „gnevnih ptica”, velika kuhinja gde zaposleni razmenjuju svoje ideje, zidovi sa tapetama ogromnih likova iz igrice, TV ekrani sa tabelama koje prate broj preuzimanja i jato plišanih igračaka na skoro svakoj ravnoj površini.

Svi zaposleni i gosti moraju da potpišu formular o tajnosti podataka pre nego što zakorače u ovo carstvo ptica.
rovio.com
Kada je plasirao igricu 2009. Rovio je imao jedva desetak zaposlenih.

Najnovija verzija igrice - Angry Birds Space - u prvih 35 dana je preuzeta 50 miliona puta, a trenutno je na drugom mestu na listama plaćenih aplikacija za iPhone i iPad.

Rovio danas ima 350 zaposlenih iz celog sveta, kancelarije u dva finska grada, u Šangaju, a krajem godine otvaraju predstavništvo u Stokholmu.

Oko 30 odsto prošlogodišnje zarade od 75,4 miliona evra činila je prodaja robe i ugovori o licencama.

Probno tržište za sve novine je, naravno, Finska. Na sledećem testu je Angry Birds Land u okviru Sarkaniemi zabavnog parka. U središnjem delu nalazi se avanturistička staza za decu - sa merdevinama od kanapa, tunelima, zidom za penjanje, toboganima...

„Ovo je ostvarenje našeg sna”, kaže Mika Sepala, CEO Sarkaniemija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: