Ove nedelje u IT svetu

Već početkom ove nedelje saznali smo koliko je najveća društvena mreža zaradila u proteklom kvartalu, a nešto pre toga i da će značajnu sumu novca potrošiti na patente koje otkupljuje od Microsofta.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 28.04.2012.

20:58

Default images

Iz Microsofta su nam stigle informacije da ćemo na Relesea Preview verziju Windowsa 8 morati da sačekamo do juna, a korisnici uređaja na WP platformi više ne moraju da čekaju na Skype, jer je ova aplikacija u finalnoj verziji od ove nedelje dostupna na Windows Phoneu.

I ove nedelje obeležen je jedan jubilej, Spectrum je proslavio 30. godina postojanja.

U sredu (25. 4) je zvanično lansiran Google Drive, servis za online skladištenje fajlova, koji je odmah izazvao zabrinutost javnosti zbog politike privatnosti i prava nad vlasništvom postavljenog sadržaja.

Samsung je ove nedelje skinuo sa prestola Nokiju kao vodećeg proizvođača mobilnih telefona, prvi put od 1998, i najavio novi procesor za Samsung Galaxy S III, koji će premijerno biti predstavljen 3. maja, a Samsung je poečtkom nedelje pustio i prvi tizer.

Kompanija iz Južne Koreje nadmašila je i Apple kao najvećeg prodavca smartfona - u prva 3 meseca 2012. prodala je 44,5 miliona aparata (Apple - 35,1 milion).

Apple, međutim, ne deluje uzdrmano; naprotiv. Najvrednija firma na svetu objavila je finansijski izveštaj za period januar-mart 2012 - drugo najuspešnije tromesečje od kako postoji, nadmašivši očekivanja i najvećih optimista sa 35 miliona prodatih iPhonea.

Uz krilaticu "Nedelja na koju smo svi čekali", najavljena i godišnja Apple konferencija developera (San Francisko, 11-15. jun) za koju su ulaznice rasprodate u roku od dva sata.

Microsoft je, u međuvremenu, sklopio ugovor sa jednim od najvećih svetskih proizvođača elektronike o licenciranju tehnologija vezanih za Android i Chrome.

Facebook odložio javnu ponudu svojih akcija sa 17. maja na sredinu juna, saznali smo ove nedelje iz pisanja britanskog Telegrapha, a ova društvena mreža sklopila je sporazum sa pet bezbednosnih kompanija o zajedničkoj ponudi različitih verzija antivirusnog softvera.

Uznemirujuće vesti došle su iz SAD. Naime,Predstavnički dom američkog Kongresa podržao je CISPA, kontroverzni zakon o nadzoru interneta.

A o ovom i sličnim aktima bile je priče i na Share 2 konferenciji, koja je završena juče, a izveštaje sa prvog, drugog i trećeg dana možete čitati na Tehnopolisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: