Aplikacija koja prati žene

Aplikacija 'The Girls Around Me' koristi podatke s Foursquarea i Facebooka kako bi vlasniku telefona automatski prikazala gde se u blizini nalaze osobe ženskog pola.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2012.

12:41

Default images

Izvorno je napravljena za Foursquare, koji ju je blokirao nakon što se našao zatrpan kritikama zbog narušavanja privatnosti i mogućeg ugrožavanja sigurnosti korisnica, piše CNET.

U ruskoj kompaniji i-Free Innovations, čiji su programeri razvili spornu aplikaciju, tvrde kako su koristili samo javno dostupne podatke te ponudili iste funkcionalnosti kao i brojne druge aplikacije.

Hteli su da naprave aplikaciju koja omogućava lakše pronalaženje popularnih mesta, na kojima se okuplja puno ljudi.

Ističu kako aplikacija ne dozvoljava anonimno korišćenje - ko se želi njome poslužiti, mora biti registrovanikorisnik Foursquarea i ulogovati se. Nemoguće je tražiti i pratiti konkretnu osobu. Sve što 'The Girls Around Me' može, tvrde, slično je gledanju kroz izlog kafića. Koga ste videli dok prolazi - videli ste.

Nema više informacija od onih koje sami korisnici čine dostupnim na korisničkim nalozima i ne nudi više mogućnosti od samog Foursquarea.

Privatne poruke moguće je slati samo putem Facebooka, ne same aplikacije, a osoba će ih primiti samo ako ima na odgovarajući način postavljena sigurnosna podešavanja.

Stoga smatraju da je njihova aplikacija pogrešno protumačena te da su odabrani kao žrtveni jarci da bi se podstakla diskusija o pitanjima vezana za pravo na privatnost.

Aplikacija je dostupna nekoliko meseci, a do sada je skinuta više od 70 hiljada puta. Rusi tvrde kako je vrlo dobro prihvaćena.

Ipak, kažu kako će joj doseg ograničiti na javna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: