"Zamislite svet bez slobodnog znanja"

Crna stranica sa porukom "Zamislite svet bez slobodnog znanja" dočekala je danas Internet korisnike koji su pokušali da pristupe engleskim stranicama "onlajn" enciklopedije slobodnog pristupa "Vikipedije".

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.01.2012.

10:30

Default images

Ta blokada će trajati 24 časa i izraz je protesta protiv nacrta antipiratskih zakona o kojima se danas raspravlja u američkom Kongresu, a predviđaju filtriranje na Internetu.

Radi se o nacrtima antipiratskih zakona SOPA (Stop Online Piracy Act) i Protect IP kojima se predviđaju mere filtriranja svakog veb sajta za koga se sumnja da podstiče ilegalno preuzimanje sadržaja.

Danas su, u znak protesta, sa radom prestali i sajtovi "Redit" i "Boing Boing".

Ukoliko uprkos protestima, SOPA bude usvojen, on će omogućiti vlastima da ugase sajtove na kojima se nalazi neki ilegalni sadržaj, a njegovo usvajanje, odnosno neusvajanje, mnogi vide kao bitku za budućnost Interneta.

"Vikipedia" je ovog vikenda obeležila 11 godina postojanja, trenutno postoji u verzijama na 280 jezika i ima preko 20 miliona članaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: