IT svet u 2011.

Dosta toga se izdešavalo tokom 2011. godine, te u 2012. ulazimo sa nešto drugačijim rasporedom snaga, promenjenim strategijama i novim kadrovskim rešenjima u svetu informacionih tehnologija.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 01.01.2012.

10:22

Default images

Januar je doneo jednu od, činilo se, velikih prekretnica. Zvanično je objavljeno da Erik Šmit više neće biti izvršni direktor kompanije Google, te da na njegovo mesto dolazi jedan od osnivača kompanije, Leri Pejdž.

Zvanična smena na ovoj poziciji dogodila se nešto kasnije, ali su nam meseci koji su dolazili pokazali da se ništa značajno nije promenilo, a Šmitu je ostala titula glavnog Google čoveka u javnosti.

Motorola je objavila da će se podeliti na dve kompanije, Motorola Mobility Holding Inc. i Motorola Solutions Inc., a sudbinu jedne od njih saznaćemo nekoliko meseci kasnije.

Januar 2011. doneo nam je i milijarditog korisnika mobilnog interneta.

Jedna od najaktuelnijih priča godine, potiče iz februara. Nokia iz korena menja svoje poslovanje.
Photo: The GameWay/Flickr
Nakon izjava da im gori pod nogama, Nokia je objavila svoje strateško partnerstvo sa Microsoftom, čiji rezultati će nam stići u drugoj polovini 2011.

U februaru je predstavljen i Android 3.0 za tablet računare, nakon čega će se Google odlučiti na objedinjene platforme (za smartfone i tablete) . Istog meseca, Google je na jednom od svojih servisa, Gmailu, priredio neprijatno iznenađenje svojim korisnicima.

Početkom marta stigla je nova generacija Apple iPada, a već krajem meseca Samsung je predstavio drugu varijantu svoj 10,1-inčnog modela koji će im doneti dosta sudskih troškova.

ICANN je u martu odobrio nove domene za sajtove sa pornografskim sadržajem, a korisnici Skypea po prvi put su na ovom servisu počeli da viđaju reklame.

Leri Pejdž je i zvanično u aprilu postao novi Google CEO.

Otpočela je nova serija sporova između Applea i Samsunga, i to Apple tužbom podnetom u Kaliforniji, a po kojoj je Samsung optužen za kopiranje dizajna.

Srbija je u aprilu postala druga zemlja kojoj je odobreno korišćenje domena na ćirilici, a krajem meseca odigrao se jedan od najvećih hakerskih napada u kome su ukradeni podaci miliona korisnika Sony PlayStation Networka.

Najveća vest u IT svetu tokom maja bila je akvizicija kompanije Skype od strane Microsofta, i to za 8,5 milijardi dolara u gotovini.
Google je u ovom mesecu smenjen sa prvog mesta liste najvrednijih brendova, a njegovo mesto zauzeo je Apple.

Google je u maju po prvi put predstavio svoj muzički servis - Google Music Beta.

Nova verzija Apple mobilne platforme, iOS, predstavljena je u junu, kada je ova kompanija po prvi put predstavila i svoj cloud servis, iCloud. Iako se očekivalo da bi na junskoj konferenciji mogao biti predstavljen i novi iPhone, to se ipak nije desilo.

Ujedinjene nacije u ovom mesecu proglasile su internet osnovnim ljudskim pravom, a saznali smo da se na internetu nalazi trećina svetske populacije.

Tokom juna saznali smo i da Google otvara svoju regionalnu kancelariju, koja je zadužena za Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku, a njeno sedište je u Zagrebu.
Photo: quinn.anya/Flickr
Za Srbiju prvi dan jula doneo je veliku promenu - korisnici su konačno dobili mogućnost promene operatera uz zadržavanje svog broja.

U tradicionalno manje aktivnim letnjim mesecima Sony je odlučio da u zasluženu penziju pošalje svoj MiniDisc Walkman. Google Plus je u julu i dalje u beta fazi, ali se o njemu tokom ovog meseca puno priča.

Posle “sporog” jula dolazi “spori” avgust, u kome smo po prvi put više saznali o Operaciji Facebook, koju su, navodno, najavili hakeri aktivisti okupljeni pod imenom Anonymous.

Da period odmora ne znači uvek i manje dešavanja, pokazao nam je avgust 2011. godine, kada je Google kupio Motorolu, a tadašnji direktor HP-a, Leo Apoteker, najavio ukidanje webOS-a i moguće odvajanje ili prodaju PC jedinice.
Photo: grostoryeu/Flickr
Krajem avgusta ostavku na mesto izvršnog direktora kompanije Apple dao je Stiv Džobs, a puno se pričalo i o novom iPhoneu koji je najavljivan za jesen.

U septembru otpušteni su direktori dve velike IT kompanije, HP i Yahoo, a Meg Vitmen postala je nova direktorka HP-a.

Google Plus postao je otvoren za sve, a Zakerberg i ekipa predstavili su nam po prvi put Facebook Timeline.
Photo: west.m/Flickr
Po prvi put, smartfoni su u Evropi, to jest jednom njenom delu, postali prodavaniji od takozvanih običnih telefona, a Amazon je predstavio svoj pristupačni tablet.

Početak oktobra doneo je dugoočekivani novi iPhone, a samo dva dana kasnije premio je osnivač Applea, Stiv Džobs, posle dugogodišnje borbe sa rakom.
Oktobar 2011. ostaće nažalost upamćen i po smrtima još dva velika imena u IT svetu, Denisa Ričija tvorca programskog jezika C i Džona Mekartija, autora programskog jezika Lisp.

RIM je imao velikih problema sa funkcionisanjem svog BBM servisa, a Nokia je krajem meseca predstavila prve uređaje na Windows Phone platformi.

Iz HP-a stiglo je obaveštenje da PC jedinica nastavlja da posluje u sklopu kompanije.

U oktobru predstavljen je i novi Android, Ice Cream Sandwich, kao i novi Guglfon- Galaxy Nexus.
Photo: Kham Tran/Flickr
Google Music postao je zvanično dostupan u novembru, a istog meseca stigao je i novi Gmail.

Adobe je objavio da odustaje od Flasha za mobilne platforme, a iz Evropske unije stigla je poruka da se internet ne sme filtrirati.

Novembar 2011. je i mesec u kom nije nestao Facebook, uprkos brojnim najavama.

Poslednji mesec ove godine doneo je dosta polemike oko Carrier IQ softvera koji može da prati aktivnosti korisnika mobilnih telefona.
Saznali smo da u 2012. godini više nećemo slušati o novim Sony Ericsson telefonima, jer će ovaj brend promeniti ime u Sony, a konačno je postala poznata sudbina webOS-a. Ova platforma postala je open source.

Kraj godine donosi mnoge liste i preglede, a što se IT sveta tiče, u decembru su objavljene igre najpopularnijih Facebook i mobilnih igara, ali i listu najzanimljivijih reklama koje smo gledali tokom sada već prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: