WebOS postaje open source!

Tokom jučerašnjeg dana očekivala se odluka kompanije HP o sudbini webOS platforme, a kada je konačno objavljena pojedine je iznenadila. WebOS postaje softver otvorenog koda.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 10.12.2011.

09:03

Default images

Platformu, koju je HP kupio od Palma za 1,8 milijardi dolara, sada svako može koristiti, prilagođavati i modifikovati za svoje potrebe.

Ovim korakom, iz HP-a se nadaju, piše agencija AP, da će znatno više programera odlučiti da razvija aplikacije za ovu platformu, kao i da će proizvođači početi da je ugrađuju na svoje uređaje.

HP je rekao da će nastaviti da aktivno investira u ovu platformu.

Analitičar kompanije Forrester Research, Frenk Džilet, nazvao je ovu odluku kreativnom, jer smatra da je mala šansa da bi kompanije želele da otkupe webOS da je HP odlučio da ga proda.

Sa druge strane, Kris Grin, analitičar kompanije Davies Murphy Group, čiju izjavu prenosi BBC, kaže da ipak ne misli da će webOS ozbiljnije ugroziti iOS i Android.

"Dugoročno gledano najverovatnije je da će pokretati HP štampače i druge periferne uređaje", rekao je on.

Ipak, za portal Verge, izvršna direktorka kompanije rekla je da će webOS biti koriščen u novom hardveru, "u tabletima", ali da verovatno neće raditi na smartfonima.

Što se vremenske odrednice tiče, Vitmen je rekla da ne može precizno reći da li će se to desiti 2012. ili kasnije, jer je pred njima proces reorganizacije tima.

Prva zvanična informacija o tome da HP napušta svoje poslovanje za webOS-om, ali i PC računarima, došla je u avgustu, od Lea Apotekera, koji je u to vreme bio na čelu kompanije.

Nakon što je njegovo mesto preuzela Meg Vitmen, odluke su se razmatrale i odlučeno da PC jedinica ipak ostaje u sklopu HP-a, a sada i da se nastavlja sa investiranjem u webOS.

Nakon što je ova odluka saopštena, akcije kompanije porasle su za oko 20 centi, piše agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: