Prekretnica u istoriji Nokije

Na ovogodišnjoj konferenciji Nokia World, koju su iz kompanije nazvali najznačajnijom do sada, Nokia je predstavila dugo očekivane uređaje na Windows Phone platformi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

11:12

Default images

Zvanično otvaranje Nokia World konferencije kasnilo je par minuta, a Stiven Elop, izvršni direktor kompanije, je pred početak konferencije na svom Twitter nalogu napisao.

"Malo kasnimo, ali to je tradicija u svemu što radimo".

Upravo takvi komentari su pratili su Nokiju poslednjih godinu dana. Početkom godine, Nokia je najavila svoje parterstvo sa Microsoftom i napuštanje Symbian platforme.

Od tada, pa do danas, mnogo se komentarisalo o tome da li je ovo pravi potez, da li je Nokia zakasnila i jesu li je Android uređaji i iPhone već toliko utvrdili svoje pozicije, da će Nokia teško postati novi lider.

“Pre osam meseci predstavili smo našu novu strategiju. Danas predstavljamo napredak i rezultate ove strategije. Unosimo inovacije u čitav naš portfolio donoseći novo iskustvo na smart telefonima a istovremeno čineći i mobilne telefone pametnijima,” kazao je Elop.

“Od modela Nokia Lumia 800 do Nokia Asha 201, donosimo neodoljive nove proizvode na tržište brže nego ikada pre. Veoma sam ponosan na ove telefone – kao i na ljude u kompaniji Nokia koji su omogućili da se ovo desi.”

“Od velikog strateškog zaokreta kompanije Nokia pre osam meseci, kompanija je pronašla novu energiju. Predstavili smo značajna poboljšanja za Symbian, uspeli da učinimo i Windows Phone jedinstvenim i nastavljamo da izgrađujemo portfolio naših telefona,” kazao je Pit Kaningam analitičar iz odeljenja Canalis. “Nokia ostvaruje ono što je obećala i jasno pokazuje smer svog puta ka budućem uspehu.”

Brisanje granice između smart i mobilnih telefona

Asha 201_5
Nokia proizvodi 12 telefona svake sekunde, rekao je Elop, i najavio nove uređaje nazvane Asha (što na indijskom znači nada) koji brišu granice između smart i mobilnih telefona.

Kako bi se prevazišao digitalni jaz i omogućio pristup internetu svim ljudima širom sveta, za šta je potrebno obezbediti pristupačne uređaje.

Blanka Juti, potpredsednica Mobile Phone Marketing odeljenja kompanije Nokia, predstavila je četiri Asha Nokije - Asha 300 (fizička tastatura plus ekran osetljiv na dodir), Asha 200 (dual-SIM telefon), ali postoji i verzija sa podrškom za jednu karticu, Asha 201, Asha 303 (veliki kapacitivni ekran, QWERTY tastatura).

Sve četiri predstavljene Nokije, koje rade na Series 40 platformi, imaju ugrađen Nokia browser.

Windows time...

Lumia 800
Verujemo da je svet spremam za nešto novo, rekao je Stiven Elop i najavio prvi Nokia WP uređaj - Nokia Lumia 800.

Ovaj model dostupan je u nekoliko "živahnih" boja (plava, ciklama i crna), ima 3,7-inčni AMOLED ClearBlack ekran i procesor od 1,4 GHz sa hardverskom akceleracijom i grafičkim procesorom, kameru sa Carl Zeiss optikom, mogućnost HD video plejbeka, 16 GB interne memorije i 25 GB prostora na SkyDrive-u.

"Lepa izvan, zver unutra", kazao je Kevin Šilds, zadužen za tehnički deo predstavljanja novih uređaja. Preporučena cena je od 420 EUR.



Drugi predstavljeni uređaj, Nokia Lumia 710, najavljen je kao "pristupačni smartfon", ima 3,7-inčni ekran i IE 9.
Lumia 710
Lumia 710 je dostupna je u crnoj i beloj boji sa maskama u crnoj, beloj, ciklama, plavoj i žutoj boji.

Sa procesorom takođe na 1,4 GHz, hardevrskim akceleratorom i grafičkim procesorom kao Lumia 800, ova Nokia Lumia 710 nudi jednako dobre performanse za manje novca, a preporučena cena je od 270 EUR.

Oba telefona su optimizovana za Windows Phone operativni sistem, a uključena je i besplatna Nokia navigacija, specijalni interfejs za korišćenje u automobilima i Nokia Music servis koji donosi MixRadio, besplatnu globalnu muzičku aplikaciju za smart telefone koja omogućuje slušanje hiljada kanala.

Nokia Purity HD Stereo Headset
Uz softversku nadogradnju te aplikacije koja će biti isporučena kasnije ove godine, Nokia Lumia korisnici će imati mogućnost da personalizuju svoju muzičku stanicu iz globalnog kataloga sa milionima numera. Nokia Music servis uključuje i aplikaciju Gigfinder koja omogućuje pretragu lokalnih muzičkih sadržaja ali i razmenu informacija o njihovom otkriću preko društvenih mreža, ili kupovinu karata za koncerte, što će biti omogućeno sa unapređenjem kasnije ove godine.

Mobilno muzičko iskustvo upotpunjuju u i slušalice Nokia Purity HD Stereo Headset by Monster kao i Nokia Purity Stereo Headset by Monster, dizajnirane u saradnji sa kompanijom Monster Cable, što će omogućiti niz vrhunskih audio aksesoara pomoću kojih će se najbolje iskoristiti potencijal Lumia serije telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: