Sinergija 11 iz ugla developera

Sama činjenica da je fizički nemoguće prisustvovati svim predavanjima čini nezahvalnim davanje suda o nekom događaju kakva je Microsoft Sinergija.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2011.

15:02

Default images

Jedanaesti put Microsoft je organizovao okupljanje ljudi iz sveta IT-a, i po jedanaesti put bio je to kolaž predavanja i informacija za: developere, database administratore, business inteligence developere, sistem administratore...

Web

Kako je HTML5 trenutno buzz word za očekivati je bilo da će biti puno priče o HTML5 standardu. Pohvalno je to što je Microsoft rešio da prati razvoj ove tehnologije te da se konstantno implementiraju standardi koji postaju prihvaćeni u zvaničnoj W3C specifikaciji u okviru Internet Explorera.

Na prošlogodišnjoj Sinergiji Microsoft je najavio odustajanje od ASP Atlas projekta odnosno potpunu integraciju jQuery-a u Visual Studio i preporuku da se za AJAX razvoj upravo koristi ovaj framework.

Microsoft je pristupio jQuery zejdnici u razvoju nekoliko pluginova za koje su najavili da će postati standardni deo jQuery UI paketa, odnosno da će to postati zvanični jQuery pluginovi. Koliko prošle godine bile su spremne beta verzije jQuery pluginova za Template programiranje kao i za lokalizaciju. Međutim jQuery je napravio zaokret, te je odustao od sertifikovanja pluginova i proglašavanjem istih za zvanične. Iako je ovo bio udarac za Microsoft, sudeći po broju predavanja na Sinergiji posvećenih jQuery-ju, kao mainstream rešenje za razvoj AJAX front-enda i dalje je preporuka ostala na jQuery-ju.

Prošle godine, kao i ove, ostala je nejasno pitanje u vezi sa Silverlightom te njegovom sudbinom kao jednom od mogućih izbora za front-end sloj Rich Internet aplikacija.

Ove godine moglo se čuti svega nekoliko predavanja o Silverlightu, ali sa akcentom na njegovu integraciju sa drugim tehnologijama, a ne konkretno o mogućnostima i novinama. Činjenica je da je Silverlight dobio jednu novu dimenziju izborom da se sve Windows Phone aplikacije (sem igara) izvršavaju na njemu.

Pored jQuery-a Microsoft je predstavio svoj novi Razor Template jezik za kodiranje ASP.NET stranica.

Windows Phone

Pojavljivanje Mango verzije Windows Phone operativnog sistema idealno se poklopilo sa ovogodišnjom Sinergijom. Kako stvari stoje, značajno je unapređena brzina istog koja se ogleda u vremenu potrebnom da se startuju aplikacije, kao i brzina prelaska iz aplikacije u aplikaciju.

Za razliku od prošle godine kada je bilo jako malo uređaja, sada ih ima u znatno većem broju, što se moglo osetiti i u publici s obzirom da je na pitanje predavača ko poseduje Windows 7 telefon prosečna solidna četvrtina publike podizala ruku.

Jasno je bilo još i prošle godine da će Microsoft razvoj svog operativnog sistema usmeriti pre svega ka običnim korisnicima te da će sve Enterprise stvari na kojima se zasnivao stari operativni sistem biti zanemarene. Microsoft se i dalje drži te strategije, a transformacija aplikacija koje su napravljene za staru verziju operativnog sistema je nemoguće naterati da rade u novom. Prosto Windows Phone 7 je potpuno nova platforma.

Alati koje Microsoft nudi za razvoj mobilnih aplikacija su neprikosnoveni. Simulator se brzo odziva, Visual Studio je naravno pokrio svaki detalj pisanja koda za platformu, opcija dizajniranja korisničkog interfefejsa bar na prikazanim predavanjima je brza i stabilna. Za dizajn korisničkog interfejsa, s obzirom da je on definisan XAML-om može se koristi Expression Blend alati, za koje predavači tvrde da su ih dizajneri počeli privatati kao svoje alate.

Ono što nije pohvalno za Windows Phone developere, bar kada je naša zemlja u pitanju, to je činjenica da se i dalje ne može objaviti aplikacija koja se prodaje iz Srbije. Takođe, i dalje nije moguće kupiti aplikaciju sa marketa iz Srbije.

LightSwitch i još ponešto

LightSwitch je proizvod koji je novina u Microsoftovoj ponudi, mogao bi se okarakterisati kao moćni Rapid Application Development alatom. Iako je ovaj proizvod otišao nekoliko koraka dalje u odnosu na konkurentske, pa i svoje prethodnike, postoji šansa da se ideja razvoja aplikacija na takav način neće primiti. Ipak LightSwitchu treba odati priznanje da je dobro napravljen alat. Činjenica da zanemaruje platformu na kojoj će se aplikacija koja je proizvod izvršavati sa akcentom na Cloud u mnogome to opravdava.
Bilo je malo reči o OData-a protokolu, o Microsoft Tagu kao i o SpecFlowu i njegovoj integraciji sa Visual Studio-om.

Prošlogodišnja Sinergija je bila u celini posvećena Cloud compuingu, dok se ove godine, čini se, stvar “stišala”, a među predavanjima se možda moglo naći više onih posvećenih Azure platformi.

Naravno, bilo je dobrih predavanja posvećenih menadžerima softverskih projekata, ulogom dizajna User Experiencea u celokupan proces softverskog razvoja kao i o Scrumu odnosno agilnim metodologijama softverskog razvoja.

Šta je nedostajalo

Na ovogodišnjoj Sinergini nije bilo reči o Windowsu 8 te SDK-u za razvoj aplikacija za tu platformu, ne bi škodilo da je više pažnje posvećeno Azure platformi, dok je za Windows Phone razvoj falilo predavanja koja su zahtevala visok nivo znanja.

Osim što je, po ličnoj oceni, falilo i novih stranih predavača, nekoliko predavanja činila su se sličnim onima sa prošlogodišnjeg okupljanja, čemu se razlog možda može pronaći u činjenici da su te tehnologije u trenutku prikazivanja prošle godine bile u jako ranoj fazi, a sada su tek sazrele.

Sama činjenica da Srbija ima IT manifestaciju kakva je Sinergija je dobra, a uz izvesna poboljšanja sigurno je da će dvanaesta konferencija biti još bolja od ovogodišnje.

Autor: Ivan Dimitrijević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: