Novosađani pobednici Imagine Cupa

Osmi put po redu u Beogradu je održano finale takmičenja Imagine Cup. Verovatno najatraktivnija kategorija, Dizajn softvera, svoje lokalno finale imala je danas, u prostorijama Rektorata Univerziteta u Beogradu

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 29.04.2011.

16:52

Default images

Pobednici lokalnog takmičenja su studenti Fakulteta tehničkih nauka sa Univerzita u Novom Sadu, tim pod nazivom 4K-Join. Oni su predstavili projekat pod nazivom HAUS, namenjen uštedi električne energije, a osim glavne, osvojili su i nagradu publike, kao i nagradu Telekom Mobile Awards.

Cilj projekta je pomoći potrošačima da optimizuju potrošnju električne energije i kontrolišu svoje mesečne račune, a rešenje je bazirano na Windows Phone 7 platformi.

Svi timovi imali su po tačno 20 minuta da izlože svoj projekat, nakon čega je usledilo vreme predviđeno za pitanja sudija.

Prošlogodišnji finalisti, tim studenata TFZR iz Zrenjanina, koji su osvojili drugo mesto na svetskom finalu u Poljskoj, sa svojim projektom Neural Communicator, takmičili su se i ove godine. Oni su formirali nekoliko ekipa i takmičili se u čak pet kategorija.

Njihov uspeh, doprineo je još većoj popularnosti takmičenja, pa se prijavilo preko 500 studenata, dok je u finale ušlo pet timova, sa fakulteta u Zrenjaninu, Nišu, Subotici, Kragujevcu i Novom Sadu.

Takmičenje i ove godine podržava i Ministarstvo za omladinu i sport, a ministarka Snežana Samardžić Marković, rekla je da ime takmičenja pokazuje viziju koju Srbija treba da sledi. Ona je pohvalila Microsoft za ovu vrstu inicijative, i rekla da kompanije takvim akcijama osim što doprinose svom poslovanju, doprinose i državi i društvu.

Tema ovog, kao i prethodna dva Imagine Cupa glasi "Zamislite svet u kome tehnologija rešava najteže probleme čovečanstva", a ovogodišnje finale održaće se u julu, u gradu Njujork.

Generalni direktor kompanije Microsoft Srbija, Vladan Živanović, rekao je da srpski Imagine Cup timovi svake godine napreduju, pa da se ove godine nada tituli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: