22 zemlje EU ratifikovale ACTA-u

Na jučerašnjoj ceremoniji u Tokiju, 22 zemlje Evropske unije potpisale su ACTA sporazum.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

12:54

Default images

ACTA, skraćeno od Anti-Counterfeiting Trade Agreement, slična je aktima koje je američki kongres nameravao da usvoji, SOPA i PIPA, ali je još opasnija, piše američki portal Mashable.

Prema objašnjenju Electronic Frontier Foundationa , međunarodne neprofitne organizacije koja zastupa zaštitu korisničkih digitalnih prava, ACTA će se primarno boriti protiv falsifikovanja fizičkih dobara, poput lekova.

Međutim, sporazum će u stvarnosti imati puno širu primenu te će svoje resurse naročito koristiti za nadzor 'distribucije podataka na internetu kao i informacione tehnologije'.

Washington Post piše da je ACTA dalekosežan sporazum čiji je cilj usklađivanje međunarodnih standarda zaštite autorskih prava u muzičkoj, filmskoj, farmaceutskoj, modnoj i nizu drugih industrija koje su često žrtve krađe intelektualnog vlasništva.

O njemu se razgovara i pregovara još od 2008. godine, često iza čvrsto zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti.

Prema njenim odredbama, provajderi će morati da nadgledaju sve aktivnosti svojih korisnika, ne bi li pronašli moguća kršenja autorskih prava.

Osim zemalja Evropske unije, ACTA-u su potpisali i Australija, Kanada, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Singapur i SAD, u oktobru prošle godine.

Njima su se od juče pridružile Austrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, grčka, Irska, Mađarska, Italija, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Malta, Poljska, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Bez obzira na njihove potpise, ACTA-u mora ratifikovati Evropski parlament, kako bi ona stupila na snagu, a to bi trebalo da se desi ovog leta.

SOPA i PIPA su odložene na neodređeno vreme nakon protesta velikog broja internet korisnika i velikih kompanija. Da li će se pred odluku Evropskog parlamenta odluka ponoviti, ostaje da se vidi.

Anonymousi su se već aktivirali po ovom pitanju, a njihovo objašnjenje ovog sporazuma pogledajte u priloženom videu.

Sporazum za sada nisu potpisale samo Nemačka, Kipar, Estonija, Slovačka i Holandija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: