Nova vest
Zimski sportovi

Utorak, 08.02.2022.

12:12

Bura posle pobede Slovenije – "parodija", "cirkus", "tužan dan za sport"

Dosta prašine, odnosno snega, podiglo je premijerno takmičenje u mešovitim timovima u ski-skokovima na Zimskim olimpijskim igrama.

Izvor: B92

Autor:B92

Bura posle pobede Slovenije –
Foto: Profimedia

Pobedu je odnela ekipa Slovenije u sastavu Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj i Peter Prevc, ispred ekipa Rusije i Kanade.

Međutim, njihov istorijski uspeh ostao je u senci haosa i diskvalifikacije čak pet skakačica iz drugih timova.

Usled toga su bez medalja ostali pretendenti za pobedničko postolje Norveška, Nemačka, Austrija i Japan, koji bi da mu nije diskvalifikovana skakačica osvojio bar srebro.

Diskvalifikovane su obe skakačice Norveške, srebrna Nemica Katarina Althaus, Japanka Sara Takanaši i Austrijanka Daniela Iraško Stolc.

Sve one su prekršile složena pravila koja povezuju odela i skije s telesnom težinom u pokušaju da se ukloni bilo kakva prednost, koja se može steći po tome što su sportisti lakši.

Tako su Nemice, Japanke, Austrijanke i Norvežanke ispale iz borbe za medalju, a odluku kontrolora iskoristile su Ruskinje i Kanađanke koje su se neočekivano domogle medalja.

"Bez reči sam. Ovo je jako bolno za sportiste. Trebalo je da svetu predstavimo novu disciplinu, a onda se dogodi nešto ovakvo. Ovo je jedan od najtužnijih dana ikad za naš sport. Zašto su samo devojke diskvalifikovane?!",
besan je direktor norveške reprezentacije Klas Brede Braten.

"Ovo je ludo! Diskvalifikovane su profesionalne skakačice koje pobeđuju u Svetskom kupu. Katarina je u istom odelu skakala na pojedinačnom takmičenju i tada je sve bilo u redu. Kako se ovo moglo dogoditi?"
, rekao je u prenosu na Eurosportu Štefan Horngačer, glavni trener nemačke muške reprezentacije.

"Nemam reči. Šokirana sam i ništa ne razumem. Ovo je cirkus", poručila je norveška skakačica Silje Opset, a njen zemljak Robert Johanson rekao je da je sve bilo haotično i da je japanska skakačica plakala.

Olimpijska pobednica iz Pjongčanga Maren Lundbi srećna je što nije učestvovala u ovom haosu.

"Bila je to parodija. Razočarana sam. Vrlo je čudno napraviti nešto takvo na ovakvom takmičenju. Izgledalo je kao da žele da postave primer, ali napravili su to na vrlo čudan način".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

24 d

U fokusu

Vidi sve