Nova vest
Zimski sportovi

Utorak, 21.09.2021.

12:22

Gregor Šlirencauer završio karijeru

Austrijski ski-skakač Gregor Šlirencauer (31) okončao je karijeru u utorak.

Izvor: B92

Autor:B92

Gregor Šlirencauer završio karijeru
Foto: Profimedia

Šlirencauer je šest puta bio prvak sveta u ski-skokovima, četiri puta je osvajao Svetski kup i jednom bio olimpijski šampion, u Vankuveru 2010.

U karijeri je ostvario 53 pobede uz 88 podijuma, a dva puta je slavio i na čuvenoj turneji "Četiri skakaonice (2007. i 2012).

Šlirencauer je u svojoj prvoj šampionskoj sezoni 2007/2008 oborio nekoliko rekorda, uključujući i rezultat legendarnog Finca Janea Ahonena sa 13 pobeda u Svetskom kupu.

Takođe se izjednačio sa Ahonenom, Matijem Hautamakijem i Tomasom Morgenšternom sa šest uzastopnih pobeda u sezoni.

U januaru 2013. je izjednačio rekord Matija Nikanena sa 46 pobeda u SK, a zaključno sa januarom 2020. ima rekordnih 53, ali je poslednju zabeležio pre čak sedam godina.

"Bilo je ovo jedinstveno i emotivno putovanje koje se nastavlja drugačije. Poslednjih nekoliko meseci je bilo izazovno za mene, u pozitivnom smislu. Do pauze zbog povrede, imao sam dovoljno potrebnog vremena da sagledam prošlost i vidim gde sam sada. Takmičenje me pokretalo sa svojim usponima i padovima u poslednjih 15 godina. Upotpunjavalo me. Kraj nije lak za mene, posle svega što sam doživeo, ali je odluka ispravna i u pravom trenutku",
napisao je Šlirencauer u svojoj oproštajnoj poruci.

Prošle sezone je zbog koronavirusa osvojio samo osam bodova, a u februaru je doživeo i tešku povredu kolena, pokidao je prednji ukršteni ligament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

21 d

U fokusu

Vidi sve