Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 15.02.2015.

18:32

Frojnd ispred rekordnog Fanemela

Nemački ski skakač Zeverin Frojd trijumfovao je na drugim letovima u norveškom Vikersundu, uprkos novom svetskom rekordu Andersa Fanemela.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/dpa, Patrick Seeger

Frojnd je do pete pobede ove sezone, a 14. u karijeri, došao ukupnim skorom od 436,7 metara, odnosno letovima od 237,5 i 245 metara.

Drugo mesto zauzeo je Fanemel, koji je tokom prve serije postavio novi rekord od 251,5 metra, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao još jedan domaći takmičar Johan Andre Forfang.

Prva runda protekla je u potpunosti u znaku Fanemela, koji je za jedan i po metar pomerio rekord koji je dan ranije postavio Slovenac Peter Prevc. Norvežanin je zbog lošijeg doskoka dobio niže ocene u odnosu na Frojnda, koji je za 14 metara bio kraći.

U drugoj seriji, uloge su se promenile, Frojnd je leteo do 245 metara, ali je imao lošije ocene, da bi se Fanemel zaustavio na samo 202 metra. Ipak, to mu je bilo dovoljno za drugo mesto, iako je njegov zaostatak u odnosu na nemačkog skakača bila više od 40 bodova. Forfang je do trećeg mesta došao zahvaljujući letovima od 214 i 219 metara i tome što su njegovi glavni rivali kiksnuli.

Iza najbolje trojice sledio je još jedan Norvežanin Rune Velta, ispred Norijakija Kasaija iz Japana, Nemca Mihaela Nojmajera i Manuela Popingera iz Austrije. Prvu desetoricu kompletirali su Nemac Markus Ajsenbihler, Jurij Tepeš iz Slovenije i još jedan norveški skakač Andreas Stjernen. Prevc, pobednik subotnjih skokova, bio je tek 16, pošto je u drugoj seriji kiksnuo i sleteo na samo 110 metara.

Prevc je zadržao vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 1.265 bodova, ispred Austrijanca Štefana Krafta sa 1.208. Kraft nije ni učestvovao na letovima u Vikersundu, a treće mesto trenutno drži Frojnd sa 1.163 boda.

U Svetskom kupu sada sledi pauza do 8. marta i skokova u finskom Lahtiju zbog Svetskog prvenstva u nordijskim disciplinama, koje će od 19. do 28. februara biti održano u Falunu, u Švedskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

29 d

U fokusu

Vidi sve