Nova vest
Zimski sportovi

Četvrtak, 05.01.2023.

09:30

"Opet fijasko u Zagrebu – druga trka može i u Tirani"

Skijaški svet razočaran je stanjem steze na zagrebačkom Sljemenu, gde je u sredu vožen slalom u ženskoj konkurenciji.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: Tanjug/AP Photo/Giovanni Auletta

Amerikanka Mikaela Šifrin je peti put osvojila plašt sljemenske "Snežne kraljice" i izjednačila sae sa Marselom Hiršerom po broju pobeda na Crvenom spustu.

Ipak, njena pobeda ima još veći značaj s obzirom na uslove u kojima je ostvarena.

Na Sljemenu je bilo pretoplo pa je većina snega dopremljena s deponija. Na stazi, na kojoj će se i u četvrtak od 15 sati skijati nova trka, nalazilo se i nekoliko rupa.

"Preživela sam. Bukvalno. Nikada nisam videla nešto slično, nikada nisam videla rupe poput ovih. Oduševljena sam plasmanom i time što sam sve izdržala"
, rekla je italijanska skijašica Marta Roseti, a stazu je kritikovala i pobednica Šifrin.

"Sve je bilo dosta teško, ali nisam se osećala ugroženom. U drugoj je vožnji bila jedna velika rupa u donjem delu, s kojom su neke od skijašica imale problema, ali sam je videla na pregledu i znala da tu moram biti opreznija. Svuda je bilo kanala, ali sam procenila da mi to neće predstavljati problem".


Švajcarski portal "SkiActu" piše da se svake godine ponavlja isti problem sa snegom u Zagrebu.

"O stanju u Zagrebu najbolje govori kako je švajcarski trener Kristof Kijenzl morao da izbegava rupe kako bi postavio stazu. Na sve načine se pokušava sneg učiniti čvrstim u nadi da se niko neće povrediti kao Viktor Mufat-Žande prošle godine",
pišu Švajcarci.

"Nadali smo se da se prošlogodišnji fijasko iz Zagreba više nikada neće ponoviti. A ponavlja se... Čujemo skijašice koje međusobno pričaju da su zabrinute jer se čini da nikoga ova situacija ne dotiče. Je li ovo znači da ćemo se sledećih godina morati prilagođavati sve katastrofalnijim uslovima".


"Top Ski News" je na Tviteru zaključio: "Bože čuvaj skijašice..."

Među skijašicama koje su posebno kritikovale Sljeme je i 16-godišnja Albanka Lara Koljturi.

U trku je krenula sa startnim brojem 51, ali nije uspela da je završi, nakon što je pala u donjem delu staze gde je bilo najviše rupa, te je bila samo jedna od 21 skijašice koja nije uspela da završi prvu vožnju.

Koljturi je pri padu doživela lakšu povredu, pa tako neće nastupiti u drugom sljemenskom slalomu.

Nakon čitave priče oglasio se i Albanski skijaški savez koji je objavom na svom službenom Instagram profilu rekao šta misli o "Snežnoj kraljici".

"Lara Koljturi je izuzetno talentovana devojka. U užasnoj blatnoj kaljuzi bila je spremna da zavši trku, ali to nije uspela u poslednjih nekoliko metara. To jednostavno nije bilo moguće. Drugi put trka se može održati čak i u Tirani".


Lara je inače kćerka Danijele Čakareli koja je u Solt Lejk Sitiju 2002. osvojila zlato za Italiju u super-džiju ispred Janice Kostelić.

Koljturi, ipak, skija za Albaniju jer su se njeni roditelji razišli s čelnicima Italijanskog skijaškog saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

29 d

U fokusu

Vidi sve