Nova vest
Zimski sportovi

Utorak, 13.12.2016.

18:29

Rusiji oduzeto SP u bobu zbog dopinga

Međunarodna bob i skeleton federacija (IBSF) oduzela je Rusiji domaćinstvo Svetskog prvenstva 2017.

Izvor: AK

Autor: AK

Rusiji oduzeto SP u bobu zbog dopinga
Foto: Getty images

Kao objašnjenje ove odluke istaknuto je da ne bi bilo pametno održati šampionat u zemlji koja je optužena da je sponzorisala sistematski doping.

Ova odluka usledila je nakon što su Južna Koreja, Nemačka, Austrija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države zahtevale da se SP pomeri iz Sočija u neku drugu zemlju, a Letonija iz bojkota odbila da učestvuje, a isto je najavila i Južna Koreja.

Ističe se da bi sportisti i treneri učesnici iz svih zemalja trebalo da budu koncentrisani samo na sport, a ne na optužbe, bile one opravdane ili ne.

Prošle nedelje Meklarenov izveštaj je ponudio dokaze o postojanju sheme prema kojoj je dopingovano više od 1.000 ruskih sportista od 2011-2015, a koji su učestvovali na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, Svetskom atletskom prvenstvu 2013, te Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014.

IBSF ističe da je Bob federacija Rusije uložila velike napore kako bi se spremila za SP u Sočiju, ali da je trenutna situacija učinila nemogućim da ti napori budu cenjeni.

Svetsko prvenstvo u bobu i skeletonu trebalo je da se održi na olimpijskoj bob stazi u Sočiju od 13-26. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve