Najbolji juniori bijatlonci Balkana se nadmetali na Sjenici

Sportski centar Žari u Sjenici bio je domaćin Balkan kupa u bijatlonu u konkurenciji juniora.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Bijatlon saveza Srbije
Foto: Bijatlon saveza Srbije

Bili su podeljeni u dve starosne kategorije – takmičare mlađe i starije od 18 godina.

Organizator manifestacije bio je Bijatlon savez Srbije a sve se odvijalo pod pokroviteljstvom Međunarodne bijatlon federacije (IBU).

Dok se u Pokljuki, u Sloveniji, na Svetskom prvenstvu nalaze najbolji bijatlonci sveta u Sjenici su pokazali šta znaju najbolji juniori Balkana.

Pored predstavnika Srbije na Balkan kupu bilo je bijatlonaca iz Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije, Grčke i Hrvatske.

Takmičenje u Sjenici odvijalo se dva dana u istim discilinama. Prvog dana kod mlađih juniora (U-18), u trci sprint, na 10km, pobedio je Marian Florea iz Rumunije, sa vremenom 21,45:56.

Aleksa Vuković iz Bosne i Hercegovine kasnio je u cilju 5 sekundi a trećeplasirani Nikolae Girbacea više od jednog minuta.

Foto: Bijatlon saveza Srbije
Foto: Bijatlon saveza Srbije

Drugog dana Aleksa Vuković je bio najbolji, njegovo vreme je bilo 27,27:40, drugi je bio David Folea iz Rumunije a treći njegov stariji brat Marian Folea, pobednik prvog sprinta, koji je održan u subotu.

Najbolji domaći predstavnik bio je Miloš Đorđević koji je u nedelju zauzeo 14. mesto. Konkurencija juiora bila je najbrojnija u Sjenici.

Takmičarka iz BIH, Anastasija Vojinović bila je najbolja kod juniorki (devojke starije od 18 godina), oba takmičarska dana. Pobedničko vreme prvog dana bilo je 30,48:64, dok je drugog dana trka bilo znatno sporija.

Oba dana plasman na podijumu kod juniorki bio je isti, drugolasirana je bila Ana Cvetanovska iz Makedonije a treća Sandra Banjac iz Srbije.

Foto: Bijatlon saveza Srbije
Foto: Bijatlon saveza Srbije

Mlađe juniorke iz Rumunije dominirale su u Sjenici. Dorina Puskario pobedila je u subotu ispreg Grkinje Joanine Kotsalou i koleginice iz reprezentacije Adeline Rimbeu.

Pobeda sedamnaestogodišnje Puskario nije dolazila u pitanje, u cilju je imala preko 60 sekundi viška u odnosu na drugoplasiranu Grkinju.

Drugoga dana Rumunke su bile još bolje, slavila je Adelina Rimbeu ispred Dorine Puskario, razlika je bila čak dva i po minuta a trećeplasirana je bila Grkinja Konstatina Haralampidu, ona je u cilju kasnila više od tri i po minuta.

Foto: Bijatlon saveza Srbije
Foto: Bijatlon saveza Srbije

Najbolja predstavnica Srbije oba dana bila je Dženana Hodžić. Mlada Sjeničanka u subotu je zauzela peto a u nedelju osmo mesto na Balkan kupu.

Generalni sekretar BSS, Miroslav Radovanović bio je zadovoljan učinjenim u Sjenici, i organizaciono i takmičarski.

“Uslovi za trku samo dan pre starta bili su očajni, imali smo temperaturu od 10 stepeni i jako malo snega, nadljudskim naporima uspleli smo da stazu dovedemo u stanje da se takmičenje održi i za to smo dobili pohvale od delegata iz IBU-a. Rezultati naših takmičara su bili solidni, federacije iz okruženja su ispred nas po kvalitetu su to potvrdile u Sjenici. Nama u Srbiji predstoji da u narednom periodu pojačamo rad, pre svega sa najmlađima i da se ugledamo na saveze iz region su koji do dobrih rezultata došli pre svega velikim entuzijaymom i napornim radom", rekao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.