Đoković i slučaj "svlačionica"

Novak Đoković je zasad odigrao četiri meča na Vimbldonu. Pobedio je u svakom okršaju, ali je slučaj "svlačionica" viđen samo u dva.

Izvor: Luka Nikoliæ

Ponedeljak, 04.07.2022.

00:05

Đoković i slučaj
Foto: Profimedia

Na putu do četvrtfinala Vimbldona, u kojem će u utorak igrati protiv Italijana Janika Sinera, eliminisao je Sunvua Kvona, Tanasija Kokinakisa, Miomira Kecmanovića i Tima van Rajthovena.

U pomenuta četiri meča izgubio je ukupno dva seta, a u tim duelima se mogao videti sličan "nacrt", suštinski suprotan od onog u ostala dva.

Razlog je, ako se zađe u dubinu, verovatno malo kompleksniji, ali se najjednostavnije može objasniti kao slučaj "svlačionica".

"Najviše se to oseti na terenu kada krene meč, osetiš po udarcima i kretnji da li postoji dvoumljenja ili ustručavanja kod protivnika. Kec je na početku izgrešio dosta tih forhenda koji su mi omogućili dupli brejk, a onda je malo nezgodno jer ja imam više iskustva na Centralnom terenu, znam kako da se ponašam, kako da se postavim na terenu, za njega je do jedinstveno, prvo iskustvo", rekao je Đoković na pitanje srpskih novinara u Londonu o tome da li je Kecmanović, koji je izgubio prvi set 6:0 u trećem kolu, to uradio još u svlačionici.

Centralni teren. I to ne bilo čega, već Vimbldona, najvećeg turnira u svetu tenisa.

Novak Đoković. Najbolji teniser planete (renking nije tačan, verujte mi). I to ne samo najbolji sada, već možda i u istoriji "belog sporta". Većina igrača koja, barem u prvoj nedelji turnira, izađe na Centralni teren protiv Đokovića, to čini prvi put u svom životu.

Osećaj koji tada doživite teško se može opisati rečima, ali svi igrači priznaju da je neverovatan. I da definitivno utiče na njih, a to se najbolje može osetiti u prvim trenucima meča, kako je i sam Novak rekao.

Najbolji srpski teniser to vrlo dobro zna i koristi, pa priznaje da uvek pokušava da uvodni deo igre reši što je brže i efikasnije moguće ukoliko oseti da su rivalu misli i dalje u svlačionici.

To se desilo kod Kecmanovića i kod Kokinakisa, ali ne i kod Kvona i Van Rajthovena, iako su i oni lako izgubili prvi set. Duel sa Holanđaninom trenutno treći teniser planete je počeo sa ubedljivih 6:2, ali se veoma lako moglo videti da se vimbldonski vajld-kard nije uplašio, već je rado prihvatao izazov koji se zove Novak na Centralnom.

Razlog ubedljivog rezultata u prvom delu meča bio je jednostava – Đoković, koji je svakako bio ogromni favorit, igrao je izuzetno dobro, na nivou na kojem ga gledamo praktično od početka turnira.

Van Rajthoven je servirao snažno, ostajao dugo u razmenama i nije se libio da pokuša da pogodi po neki viner.

Da, trebalo mu je malo da se opusti i svoj najbolji tenis (možda i u karijeri) igrao je u drugoj polovini drugog seta, ali je psihički pokazao da je spreman na veloke mečeve. Možda čak i na velika dela. Van Rajthoven je u drugom setu ispaljivao servise u proseku od 200 kilometara na čas. Odservirao je dva asa na drugi servis, ali je i dalje bio na tek nešto više od 70 odsto osvojenih poena na prvi servis.

Ono što je izuzetno ohrabrujuće je to što je Novakov nivo tokom celog turnira na izuzetno visokom nivou, pa čak i kada je gubio set od Van Rajthovena – podsetimo, donedavno van Top 200 na svetu – igrao je poprilično dobro.

Ostao je fokusiran i mentalno spreman na "bombe" iz prvog, ali i drugog servisa rivala, a onda iskusno, onako kako on i samo još nekoliko igrača u istoriji zna, sačekao da neprijatelju malčice padne nivo. Tada je "dodao gas" i Van Rajthovena potpuno izbacio iz takta.

Timu je procenat osvojenih poena na prvi servis pao na 53 odsto u trećem i 63 odsto u četvrtom setu, što dovoljno govori o nivou Novakovog riterna. Takođe, deset asova u drugoj deonici meča pretvorilo se u zbirno sedam u trećoj i četvrtoj, a u istom poređenju vineri su bili 18 naspram 16.

Ukoliko Đoković bude zadržao ovaj nivo tenisa, koji bi nekoga ko je video samo da je izgubio set možda zabrinuo, pobeda protiv Sinera u četvrtfinalu trebalo bi da dođe bez ogromnih problema.

U polufinalu bi ga onda čekao bolji iz duela Nori - Gofan, ali o tome otom-potom.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: