Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 27.06.2022.

20:02

Englezi, dobro je da niste Francuzi

Đoković. Vimbldon. Centralni teren. Konačno.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

Englezi, dobro je da niste Francuzi
Foto: Profimedia

Nepuna tri dana nakon što sam se zaputio za London, došao sam do glavnog cilja.

Gledao sam Novaka Đokovića na Centralnom terenu Vimbldona, onom o kojem je sam maštao kada je bio dete.

Ja sam danas prvi put kročio u ovaj velelepni kompleks, dok je Novak na istom podigao šampionski trofej šest puta.

Danas se zaputio ka sedmom, a protivnik mu je bio Korejac Sunvu Kvon, trenutno 75. teniser na ATP rang list.

Pred meč apsolutno niko nije očekivao da bi omaleni Kvon mogao da pruži veći otpor aktuelnom šampionu, tako da je publika, uključujući i čitava tri srpska novinara, bila iznenađena.

Ono što je, barem na početku, ostavilo najveći utisak, bio je doček koji je Novak imao po ulasku na teren.

"Ovaj teren je poseban za mene i uvek sam sanjao da ovde pobeđujem. Svi snovi su mi se ostvarili ovde i stvarno mi je čast i privilegija da opet igram na Centralnom terenu", rekao je Novak posle meča i srdačno se zahvalio publici.

Kada se prvi put pojavio na Rolan Garosu, pariska publika je krajnje nepristojnim zvižducima, uz po neki usklik oduševljenja, dočekala jednog od najvećih teniser planete.

Iz raznih razloga, ali i istorije koju ima sa londonskom publikom, slično se moglo očekivati i ovde, ali to se nije desilo.

Aplauzi i ovacije za Novaka. I to je to.

To Đokovića, međutim, nije preterano motivisalo, pa je u meč ušao poprilično smušeno.

Aplauzi su bili gromoglasni i za jednog i za drugog, s obzirom da lepi potezi nisu dolazili samo sa one strane mreže na kojoj se nalazio Đoković.

Kvon je apsolutno nadmašio očekivanja i svojim preciznim, brzim i ravnim lopticama neretko bivao taj zbog kojeg se publika dizala na noge, ali, avaj.

Na kraju, nimalo laka, ali generalno rutinska pobeda trećeg tenisera sveta, koji za razliku od većine svojih kolega nije morao da prekida meč zbog kiše.

Kad smo kod vremenskih uslova, ne bi trebalo da bude kiše do kraja nedelje, barem ne do vikenda.

Kiša je ove godine pala već prvog dana, ali se na licu svih zaposlenih nije mogla videti ni nijansa frustracije. Deluje kao da su svi već apsolutno navikli, pa čak i kao da bi im bilo čudno da kiše nema.

Prvi dan je uvek haotičan, pogotovo kada igraju gotovo svi srpski igrači. Samo je Krajinović sutra.

Đokovićev meč je bio zanimljiviji nego što je očekivano, a možda bi bio i zanimljiviji da kolega smo kolega Miodrag i ja ostali bez mesta na terenu.

Šta se desilo, pitate se?

Prvo smo došli do medijskog ulaza na Centralnom terenu, gde su nam rekli da moramo da se vratimo po narukvice.

Vratili smo se po narukvice, ali su nam rekli da ih nema više. Dakle, da srpski novinari ne mogu da gledaju srpskog tenisera -- i to onog najboljeg -- na Vimbldonu.

Gde ćemo, šta ćemo... Kažu nam, dođite posle tri gema, možda se nešto promeni.

Kako to obično biva, pritiscima i kukanjem smo uspeli da dođemo do gospođice koja je imala više volje u sebi da se "iscima" za nas nego dečko kojem smo se prvobitno obratili.

"Sada ću da trknem do Centralnog terena i vidim šta se dešava, vraćam se brzo", rekla nam je.

I stvarno je trčala do Centralnog terena. I vratila se sa dobrim vestima. Čuda velikoga, ipak ima narukvica za Novakov meč!

Za ubuduće su nam rekli da smo im mi prioritet, jer smo, ipak, iz Srbije, a meč igra Srbin. Nadamo se da će tako i ostati.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve