Đoković istorijskim finalom protiv Federera odbranio Vimbldon!

Novak Đoković pobedio je Rodžera Federera i odbranio titulu na Vimbldonu.

Izvor: AK/LN

Nedelja, 14.07.2019.

14:00

Đoković istorijskim finalom protiv Federera odbranio Vimbldon!
Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Đoković je pobedio Federera posle dramatičnog spektakla u pet setova, posle petočasovne borbe – 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12.

Đoković je došao do svog 16. Grend slema u karijeri, petog na Vimbldonu, nakon što je taj turnir prethodno osvajao 2011, 2014, 2015. i 2018.

Srpski teniser je pobedio Švajcarca peti put zaredom i sada u međusobnim susretima vodi sa 26-22.

Novak je, ujedno, prvi igrač koji je osvojio Vimbldon posle spasene meč lopte posle 70 godina, a finale koji je odigrao sa Rodžerom je bilo najduže u istoriji Otvorenog prvenstva Velike Britanije.

Duel je počeo veoma kvalitetnim udarcima na obe strane, a prva duža razmena pripala je Đokoviću. Ipak, do prve brejk lopte stigao je Švajcarac, ali je napravio grešku i ostao bez gema.

Novak nije servirao ni izbliza dobro kao Federer, ali se držao. Igralo se u egalu i došlo se do taj-brejka.

U nezvaničnom 13. gemu seta prvi je mini brejk napravio Đoković, ali mu je pala koncentracija, dok je Federeru proradio forhend, pa je bilo 5:3 za Švajcarca.

Đoković je u poslednji čas vratio mini brejk, vezao četiri poena i osvojio prvi set.

Tok meča mogli ste pratiti u LIVE BLOGU B92: Dobru igru iz završetka prvog seta srpski teniser apsolutno nije preneo na drugi deo igre. Na 15:30 je proklizao i umalo se povredio, a onda, kod prve brejk lopte, forhend poslao u veliki aut.

Federer je lako potvrdio brejk, a Novak nastavio da greši. Srbin je srljao iz greške u grešku, udarci su mu bili slabi i neprecizni, da bi od ponedeljka drugi teniser sveta to iskoristio i napravio novi brejk.

Najbolji na svetu nastavio je da greši, Federer je igrao koliko je "morao", a nedugo zatim došlo se i do trećeg brejka Švajcarca u seti i do ubedljivih 1:6.

Izuzetno loš set nije uticao na Novaka, koji je počeo dobro treći deo igre. Ipak, nivo igre nije bio na prepoznatljivom nivou, ali je meč, barem rezultatski, bio u egalu.

Srpski teniser je imao priliku na 4:4 kada je došao do 0:30, ali je Federer vezao četiri poena i poveo sa 5:4. Propuštena šansa je uticala na Novaka, koji je dopustio rivalu set loptu u narednom gemu.

Na sreću po Novaka proradio je servis, spasena je brejk lopta, a nedugo zatim se otišlo u taj-brejk. Kao i u prvom Novak je napao i napravio inicijalni mini brejk. Poveo je sa 5:1, a ovoga puta nije dopustio rivalu da se vrati u taj de igre za 2-1.

Četvrti set je uveliko bio u toku a Đoković i dalje nije imao nijednu brejk loptu. Za to je, nažalost, morao da sačeka da Švajcarac ponovo dođe do dva brejka prednosti.

Federer je poveo sa 5:2, dopustio Novaku da mu malo "uđe" u servise i vrati brejk, ali je u narednom gemu odservirao veoma sigurno i uveo nestvarno napet spektakl u peti set.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Pred ulazak u peti set nam je došla verovatno najzanimljivija statistika – iako je rezultat u setovima bio 2:2, Rodžer je imao čak 15 osvojenih poena više do tog trenutka...

U relativnom egalu se igralo sve do 2:1 za Novaka, kada je imao 15:40. Kod obe brejk lopte je Federer promašivao prvi servis, ali oba puta su riterni bili ispodprosečni. Imao je Novak i treću brejk loptu, ali je imao i Federer odgovor u vidu servisa.

Najbolji srpski sportista svih vremena nije dugo čekao – opet je došao do dve brejk lopte, opet katastrofalno odreagovao kod prve, ali kod druge odigrao jedan od boljih pasinga na turniru i poveo sa 4:2.

Radost Đokovića i njegovih navijača nije dugo trajala, pošto je Federer u narednom gemu uspeo da se vrati, da pogodi par linija i da nešto kasnije izjednači na 4:4.

Jedan od ključnih poena na meču odigran je na 5:5, kada je Federer bio blizu brejk lopte. Pozvao je Novaka na mrežu, a Srbin mu je odgovorio bacanjem na travu i pravljenjem najboljeg vinera na meču.

Novak je poveo, a onda se u egalu igralo sve do 7:7. Srpski teniser je imao 30:0, ali napravio nekoliko nesvakidašnjih neiznuđenih. Federeru je poklonio brejk loptu, a onda i brejk.

Tada su svi mislili da je gotovo. Publika je bila na nogama, Federer je servirao za titulu, imao 40:15. Sve je bilo gotovo, samo što Novak to nije tako video.

Četiri vezana poena osvojio je srpski teniser. Od tog trenutka se upalilo nešto što je do tada nedostajalo, kao onomad 2015. na US openu, i desio se ribrejk.

Iako je Đoković konstantno pritiskao servis protivnika prvi je Federer ponovo pripretio. Na 11:11 Federer je odigrao možda najsrećniji gem u svojoj karijeri. Od mreže su loptice prelazile na drugu stranu, linije su bile njegov najveći saveznik, imao je dve brejk lopte. Ali, Novak se izvukao iz svih problema, izjednačio i poveo.

Za kraj najdužeg finala u istoriji Vimbldona desilo se, po prvi put od ovogodišnje promene pravila, da vidimo taj-brejk na 12:12 u petom setu.

Đoković je ponovo podigao nivo igre u taj-brejku, kao u prethodna tri. Uspevao je da ostane duže u poenima od Federera, pronašao dodatan tračak snage, što fizičke što mentalne, uspeo je da pogodi par veoma bitnih vinera i dođe do trofeja.

I tako je došao kraj verovatno jednog od tri najbolja finala u istoriji tenisa. Definitivno najčudnijeg finala, u kojem je Federer izgubio, a imao 15 osvojenih poena više, imao dve meč lopte na servisu, imao 14.000 gledalaca na svojoj strani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2128 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: