Marija Buneo – brazilska samba na Vimbldonu

Navikli ste da vas u ovoj rubrici očekuju priče o nešto manje poznatim igračima i igračicama koji su obeležili Vimbldon, pa će tako biti i ovoga puta.

Izvor: PT

Petak, 30.06.2017.

15:00

Marija Buneo – brazilska samba na Vimbldonu
Getty Images

Naša današnja ’heroina’ je malo poznata, ali opet trostruka osvajačica najprestižnijeg turnira na svetu – Brazilka Marija Bueno.

Kao veoma mlada počela je da se bavi tenisom, a već sa 12 godina uspela je da osvoji prvi turnir u karijeri. Već tada se mogao videti veliki potencijal koji poseduje.

Odličan forhend i ništa manje jednoručni bekhend bili su njeno glavno oružje kojim je 1959. godine postala heroina Brazila.

Sa samo dvadeset godina, Bueno je uspela da u istoj godini osvoji Vimbldon, a potom US Open, što ju je dovelo na prvo mesto rang liste.

U domovini je dočekana kao heroina, s obzirom da je postala prva igračica koja je uspela da u istoj godini osvoji Vimldon i US Open, a da ne dolazi iz SAD.

Znamo da kod dama, može brzo da dođe do zasićenja i pada u igri, međutim to nije bio slučaj kod Bueno, koja je naredne godine uspela da odbrani trofej na terenima Old Ingland klaba.
Getty Images
Godina 1960. Biće upamćena po tome što je osvojila titule u svim konkurencijama – singl, dubl i miks dubl.

Do kraja karijere uspela je još jednom da trijumfuje u singlu na Vimbldonu (1964.), međutim ono što je impresivnije jeste dubl konkurencija.

Pored tri titule u singlu, Brazilka je uspela da osvoji čak pet u dublu, što znači da je ukupno devet puta(jedan miks) dizala trofej u Londonu.

Iz tenisa se povukla 1977. godine kao vlasnica 19 Grend slem titula u svim konkurencijama.

Kao krem na njenu karijeru stiglo je priznanje od teniske Kuće slavnih, koja ju je 1978. godine uvrstilo među besmrtne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: