Njegovo društvo su Rodžer Federer i Pit Sampras...

Kada se govori o rekordnom broju titula na Vimbldonu uvek se spominju dva imena – Rodžer Federer i Pit Sampras.

Izvor:

Sreda, 28.06.2017.

18:30

Njegovo društvo su Rodžer Federer i Pit Sampras...
Getty Images

Legendarni Švajcarac i Amerikanac imaju po sedam trijumfa na terenima 'Old England Cluba'.

Rodžerovi navijači nadaju se da bi njihov ljubimac ovog leta mogao da se osamostali na čelu večne liste, ali, ukoliko to i učini, neće prestići samo 'Pistol Pita'.

Stoji da su tenis pre i posle Open ere gotovo dva različita sporta, pre svega zbog napretka same igre i opreme s kojom se igra, ali svaki teniski fanatik morao bi da zna ko je Vilijam Renšo.

Petnaest minuta mlađi od braće Renšo takođe ima sedam pehara sa nezvaničnog prvenstva sveta, dok je zajedno sa bratom Ernestom pet puta slavio i u konkurenciji dublova.

Rođeni su trećeg januara 1861. godine u mestašcu Brendon Lodž, u Lamingtonu, pre nego što su se sa svega nekoliko meseci preselili u Čelternam, a upravo je to možda i bilo ključno za stvaranje prvih stranica istorije 'belog sporta'.

Upravo u Čelternamu, na porodičnom placu izgradili su teren na kom su počeli da se bave tenisom. Englezi kažu da je veliko pitanje da li bi tenis na travi danas i postojao da nije bilo Braće Renšo, koji su još pre 150 godina svakim novim mečom unosili revoluciju u tenis.

Ostali su upamćeni i kao prvi sportski bratski par, ali i par koji je prvi imao armiju navijača i davao autograme.

Obojica su počela da se takmiče na nacionalnom nivou sa dvadeset godina, a Vilijam se pobrinuo da ga publika u Londonu dobro zapamti već prilikom prve posete.
Getty Images
Od 1881. do 1886. godine osvojio je šest uzastopnih titula na Vimbldonu, što do danas niko nije uspeo da nadmaši – najbliži tome bili su čuveni Šveđanin Bjern Borg i upravo Federer sa pet u nizu.

U svom prvom finalu, Vilijam je Džonu Hartliju prepustio samo dva gema (6:0, 6:1, 6:1), da bi potom dva puta uzastopno bio bolji od starijeg brata, oba puta posle velike borbe u pet setova.

Usledila su tri trijumfa nad Herbertom Loufordom, odonosno još jedan nad Ernestom, pre nego što je Vilougbi Hamiltom 1890. godine postao prvi čovek koji je uspeo da savlada Vilijama.

Ipak, trebalo bi napomenuti da se sve do 1922. godine prošlogodišnji šampion direktno plasirao u finale na narednom izdanju turnira, ali ni to ne umanjuje sve ono što su braća uradila za jedan od najpopularnijih sportova sveta.

Istovremeno, u dublu su dominirali od 1884. do 1886, a bili su najboljji i 1888, odnosno 1889. godine, a identinčne partije Vilijam i Ernest, koji je jedini trijumf na Vimbldonu ostvario 1888, pružali su i na US Openu, jedinom preostalom Grend Slemu njihovog vremena.

Vilijams 1887. nije mogao da brani titulu zbog 'teniskog lakta', poznate povrede, a nije ga bilo ni godinu dana kasnije, kada je postao prvi predsednik Britanske asocijacije za tenis na travi.

Vilijam je umro 12. avgusta 1904. posle komplikacija zbog napada epilepcije, dok je Ernest umro pet godina ranije trovanjem sonom kiselinom, a ni danas nije poznato da li je u pitanju bilo samoubistvo ili ubistvo.

Obojica su posthumno uvršteni u kuću slavnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: