Nova vest
Tenis

Nedelja, 14.07.2019.

08:50

Nova G.O.A.T. bitka – Đoković ili Federer? ANKETA

Novak Đoković i Rodžer Federer od 15 časova igraju finale na trećem Grend slem turniru sezone, Vimbldonu.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Nova G.O.A.T. bitka – Đoković ili Federer? ANKETA
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Pažnja celog, ne samo teniskog, već sportskog sveta, biće usmerena na dešavanja na Centralnom terenu gde će Srbin i Švajcarac odigrati bez sumnje novi spektakluran meč.

Tako je uvek bilo kada su se sastajali. Osim te velike rezultatske neizvesnosti, bilo je tu oduvek i nešto više – kontrast njihovih stilova, njihovih karaktera, često i onih stvari između njih koje nisu uvek bile najjasnije, bez obzira koliko se trudili da ih diplomatski sakriju, a koje su se recimo graničile kvalifikacijom "sitni nesporazumi".

No, dobro, oni su rivali, a rivali ne mogu biti baš često i prijatelji. Takav je nepisani zakon sporta, jer tenzija na terenu proizvodi i tenzije van njega.

Koliko god da se razlikuju karakterno i generacijski (Novak je šest godina mlađi od Rodžera), toliko se razlikuju i po svojim pogledima na svet.

Rodžer je dominirao u periodu kada je Novak tek kročio na tenisku pozornicu, dok je momak iz Beograda, tiho, iz senke, uspeo da se nametne teniskom svetu i pokvari zabavu zapadnoj teniskoj hemisferi koja se već bila navikla na klasik zvani „Federer – Nadal“.

Ako je 2010. godine možda i pomišljao da batali celu priču boraveći u njihovoj senci, Novak je od osvajanja tog trofeja Dejvis kupa, i nešto ranije, otkrivajući razlog za dotadašnje zdravstvene tegebe u alergiji na gluten, napravio kopernikanski obrt i strelicu zbivanja teniske istorije okrenuo u sasvim drugom smeru.

Od 2011. godine, on je najdominantniji igrač u svetu tenisa, što se može proveriti i prostim pogledom na brojke i činjenice. Dovoljno je samo reći da je od tada, on osvojio 14, Federer četiri, a Rafael Nadal devet Grend slem titula.

Dakle, Novak sam i više nego njegovi najljući protivnici zajedno.

Brojke aktera

Novak i Rodžer odigraće svoj četvrti meč na Vimbldonu, a Srbin u pobedama vodi sa 2:1.

Zanimljivo je da su to ujedno i svi mečevi koje su odigrali na travnatoj podlozi i da se ni na jednom drugom turniru na travi osim na Vimbldonu, nisu sastajali.

U polufinalu 2012. godine, Federer je slavio u četiri seta, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3. U finalu, dve godine kasnije, Đoković je uzvratio udarac – slavio je posle velike borbe u pet setova, 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4.

Konačno, godinu dana kasnije, na istom mestu, Novak je protiv Federera uspeo da odbrani trofej pobedom od 7:6 (1), 6:7 (10), 6:4, 6:3.

I sami rezultati govore koliko su to bili teški i neizvesni mečevi, ali ako se uopšte pogledaju brojevi dvojice igrača, može se reći samo jedno – impresivno.

Ovo im je 48 okršaj, što je drugi najčešće igran meč između dva igrača u Open eri, iza meča Đoković – Nadal.

Novaku je ovo šesto, Rodžeru 12. finale na turniru, prvi ima četiri, drugi osam titula, a oba imaju na nišanu i sledeće, Novak da po broju trofeja stigne Bjerna Borga (5), a Federer izjednači rekord Martine Navratilove od devet singl titula.

Novak u pobedama vodi sa 25:22, a dobio je poslednja četiri meča, od kojih je onaj prošlogodišnji triler u Bersiju u Parizu proglađen najboljim mečom na ATP turu za 2018.

Takođe, Novak je dobio osam od poslednjih deset duela sa Švajcarcem, i ovo je njegovo 25, a Rodžerovo 31. Grend slem finale. Srbin ima 15, Švajcarac 20 titula.

Obojica igrača imaju najviše Grend slem pobeda baš na ovom turniru, Novak 71, a Federer 101.

Brojevi kažu i sledeće – sa 37 godina i 340 dana, Federer pokušava da postane najstariji Grend slem šampion u Open eri, a novak prvi u Open eri koji je sa 30 i više godina uspeo da odbrani trofej na londonskoj travi.

Kada je reč o brojkama sa ovog turnira, one kažu da je Đoković vodeći na turniru po dobijenim gemovima na servis protivnika, dobio je 34 od 89, što je 38 odsto uspešnosti.

Takođe, Novak je uspeo i da prilično malo potroši vremena na šest pobeda do sada. Igrao je ukupno 12 sati i 54 minuta, Federer tek nešto manje, 12 sati u 26 minuta.

Uz sve to, Novak je odličan i kad je reč o servis gemovima, dobio je 86 od ukupno 92, što je 93% uspešnosti, a sačuvao je 15 od ukupno 24 brejk lopte. U poslednja četiri meča samo dva puta je pretrpeo brejk.

Šta kažu akteri finala?

Koliko god se činilo da i jedan i drugi mirni ulaze u novi okršaj, to je samo privid.

Federer je često govorio da se najviše pribojava mečeva sa Nadalom, ali pravo je pitanje da li je Švajcarac govorio istinu, jer se ispostavlja da su mu, makar poslednjih godina, okršaji sa srpskim teniserom veća noćna mora.

Za Federera nema mnogo tajni.

Kada sa nekim igrate više od 15 puta, nema tu mnogo tajni. Znate šta će da radi kada stvari postanu važne. Nemam tu šta posebno da vežbam. To vam je kao u školi, nećete moći da pročitate mnogo knjiga na sam dan testa, nemate vremena. Jasno ne da je sav rad urađen mnogo pre“, kaže Federer.

Đoković je svestan da je ovo meč u kojem će morati da pobedi i više od protivnika, jer će na tribinama biti većinski uz Švajcarca, kao i u prethodnim okršajima.

Svi znamo koliko je dobar, ali posebno ovde. Ova podloga mu u potpunosti odgovara. Voli brzo da igra, da ne da protivniku vremena da se namesti. Požuruje vas, čini da budete nervozni, tako da je za mene ili Rafu, igrače koji vole da imaju vremena, to stalan pritisak“, kaže Đoković.

Šta će presuditi?

Teško je reći šta može da bude odlučujuće. Dnevna forma, tačnije kako se igrači budu osećali i psihički i fizički, te koliko budu bili „u udarcu“, imaće svakako veliki značaj.

U mečevima kao što je ovaj, presuđuju nijanse. Čak i faktor sreće, na čiju će stranu pasti loptica kada se odbije od vrha mreže.

Jednostavno, i jedan i drugi znaju da slabog elementa u igri ne sme biti, jer će ona druga strana to pretvoriti u svoj dobitak.

Za obojicu će servis i ritern biti od vitalnog značaja. Ko bude nametnuo svoj ritam igre, biće u velikoj prednosti. Novaku će svakako biti cilj da Federera drži u dužoj razmeni udaraca i što dalje od mreže, a Federer da povremeno izvuče protivnika na mrežu i „istera“ iz zone komfora na osnovnoj liniji.

Jasno je da će Federer vereovatno mnogo koristiti slajs, skraćivati lopte, insistiraće na kraćim poenima, a za to će mu biti potreban odličan servis. Rodžer će se oslanjati na servis-volej, a Novak na standardnu igru sa osnovne linije.

Novakov uspeh u mnogome može zavisiti od broja i kvaliteta uzvraćenih servisa, ali i od samog servisa koji ga je do sada veoma dobro služio na turniru.

Federer je sjajno vraćao servise Nadala, što mu je omogućilo da dođe do novog trijumfa, dok Đoković nema preteranu snagu početnog udarca, ali servis je pouzdan, precizan, gotovo redovno dobro plasiran.

Za Novaka će takođe biti izuzetno važno da pokuša da isključi faktor publike, da ga to ne nervira, jer je jasno da će, kao i ranije, biti uz Švajcarca. Mentalna snaga odlučuje uvek, i ko bude „kao špricer“ u najvrelijim momentima, ima velike šanse da meč završi sa peharom u rukama.

U svakom slučaju, čeka nas spektakl. Ništa bolje za kraj Vimbldona nismo ni mogli da dobijemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

194 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

6 h

U fokusu

Vidi sve